Uppsala tog guld i VM-tävling

Uppsala Blåsarsymfoniker tog hem guldet till Uppsala och Sverige när vad som brukar kallas VM i blåsmusik avgjordes i Holland.

24 juli 2017 13:34

Tävlingen heter World Music Contest och det var alltså Uppsala Blåsarsymfoniker, UBS, som representerade Sverige vid tävlingarna som anordnas vart fjärde år.

Förutsättningarna för de runt 15 tävlande lagen var lika. Ensemblen fick spela ett uppvärmningsstycke inför publik och tre domare. Därefter spelade man det obligatoriska verket, det verk som alla deltagare ska göra sin tolkning av, vilket i år var "The UnknownJourney" av Philip Sparkes. Totalt spelade man en dryg halvtimme och efter många timmars väntan stod det klart att Uppsalaorkestern tagit hem guldet med 88,5 av 100 möjliga poäng.

– Det känns enastående häftigt. Jag är verkligen glad för hela ensemblens skull efter den enorma resa vi har gjort, säger Leif Karlsson, dirigent och konstnärlig ledare.

För ett år sedan satte ensemblen upp målet att ta sig till tävlingarna i Holland.

– Vi bestämde oss för att bli bättre, låta bättre och ta oss an en svårare och bättre repertoar. Under tävlingen i helgen var det tydligt att alla pusselbitar satt precis där de skulle. Det var helt elektriskt, säger Leif Karlsson.Han hoppas att vinsten ska få betydelse för svensk blåsmusik.

– Blåsmusiken har tappat i anseende och antalet deltagande de senaste 20 åren. Musiken har fått en stämpel som gubbig, gammalmodig och töntig. Jag hoppas att fler nu kan inse att det inte alls är så.

Nästa åtagande för orkestern är SM-tävlingarna i Linköping i september. Nästa konsert i Uppsala är planerad till november då man ska hylla Monica Zetterlund tillsammans med Rigmor Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Nicklas Kihlberg