Uppländskt mörker segrade

Det uppländska heavy metal- bandet Diatryma vann årets riksfinal av musiktävlingen Imagine. UNT ringde upp bandet för att gratulera och prata framtidsplaner.

13 maj 2018 13:47

I helgen tävlade sjutton musikakter från hela Sverige i Uddevalla i samband med den nationella finalen av musiktävlingen Imagine som riktar sig till unga musiker. Bland dessa fanns det Uppländska bandet Diatryma vars genrebeskrivning inkluderar mjuka ord som metal, heavy, death och trash. Diatryma vann regionfinalen av Imagine i slutet av mars och i helgen vann de även den nationella tävlingen. När UNT ringer upp bandet är de på väg hem igen.

– Vi är alla väldigt trötta och väldigt förvånade över vinsten. Det känns som ett enda stort WOW just nu, säger Alex Härkesjö, bandets ena gitarrist.

Han berättar att de inte hade som målsättning att vinna tävlingen, utan främst att göra så bra ifrån sig som möjligt.

– Vi klev upp på scenen och sa att nu kör vi som aldrig förr. Och vi hade hård konkurrens i tävlingen, men efteråt kände vi ändå att vi hade en chans.

Finalen genomfördes i samband med en musikfestival. I samband med denna fick bandet uppträda två gånger. Alex Härkesjö berättar att det var glest i publiken under första spelningen och de fick jobba för att locka alla närmare scenen. När det var dags för nästa spelning under söndagen var situationen annorlunda.

– Det var så mycket folk som kom då. Då visste publiken vad de skulle få av oss och vi gjorde våra två bästa spelningar i helgen. Alla i bandet är sjukt nöjda över det.

Juryn hyllar ert liveframträdande i sin motivering. Är det någon som ni medvetet har arbetat med?

– Ja, sedan förra året. Då fick vi mycket bra feedback från vänner, familj och Imagine juryn som vi har tagit till oss av. Sedan dess har vi förbättrat våra scenkläder, hur vi rör oss på scen och hur vi spelar tillsammans, säger Alex Härkesjö.

Inför Europafinalen nästa år höjer Diatryma ribban ett par steg.

– Nu är det på allvar. Nu ska vi spränga Holland! Vi ska göra vår bästa show genom tiderna. Och vi har gott om tid att förbereda oss.

Diatryma har inga spelningar bokade i Uppsala just nu, men däremot en i Stockholm. Nu ligger fokus främst på att skapa nya låtar.

– Det blir fokus på skrivandet. Vi vill ge ut ett fullängdsalbum nästa år och försöka få in någon spelning där emellan.

<p>Diatryma Juryns motivering:</p>

Sång: Mårten Wahlström

Gitarr: Alex Härkesjö

Gitarr: Wille Persson

Bas: Erik Bashore

Trummor: Theo Härkesjö

Bländande karisma, professionalism och musikalisk skicklighet. Musiken är originell, detaljrik och energisk med oväntade uttryck. Kommunikation och scennärvaro på hög nivå. En genomtänkt show levereras från början till slut med stor passion och spelglädje. Sveriges fetaste och tyngsta riff-fest!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Adam Sjöborg