UNT-medarbetare ny hedersdoktor

Journalisten, författaren och UNT-medarbetaren Ulrika Knutson har utsetts till hedersdoktor vid humanistiska fakulteten vid Göteborgs universitet.

10 april 2015 14:14

I motiveringen till utnämningen nämns bland annat Knutsons "verbala och stilistiska skicklighet, bildning, goda omdöme och karismatiska personlighet har gjort henne till en kulturell centralgestalt", och även hennes breda intresse för kvinnohistoria, litteratur och yttrandefrihet.

– Det känns omtumlande, men väldigt roligt förstås. Det är ju ingenting man direkt går och kalkylerar med, säger Ulrika Knutson till UNT.

Knutson, som 2014 utsågs till årets hedersupplänning, har utöver sin medverkan som skribent i UNT även skrivit för tidningar som Expressen och Veckans affärer, varit som programledare för SVT:s "Filmkrönikan" och "Kulturen" och för Sveriges Radios "Godmorgon, världen!". Hon har också varit gästföreläsare i journalistik vid Göteborgs universitet och verkat nära akademin, utan att ha den som sin primära hemvist.

– Jag kände tidigt att det journalistiska språket hade störst möjligheter, men relationen mellan bildning, utbildning och folkbildning är väldigt spännande, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Karolina Bergström