Maffig filmhelg stundar

Hann du inte besöka kortfilmsfestivalen i veckan? Lugn – helgen är festivalens högtid. På söndag blir det lokalt fokus när filmskapare från Uppland tar plats.

21 oktober 2015 09:43

Fyra biografer, filmvisning från tidig förmiddag till sen kväll. I måndags startade Uppsala internationella kortfilmsfestival och programmet växer avsevärt när den närmar sig sina sista dagar.

– Det är nu det börjar på riktigt. Under festivalhelgen har vi ungefär hälften av alla våra visningar, så det är verkligen festivalens högtid, säger festivalchef. Niclas Gillberg.

Det är den 34:e festivalen i ordningen. Såväl spelfilm och dokumentärer i olika genrer tar plats, både för vuxna och barn. De flesta av filmerna som har visats under veckan går att se igen nu i helgen. En av dem som deltar med en kortfilm i år är filmskaparen Andreas Gejke från Uppsala.

–  Jag tycker att kortfilm är ett väldigt tillgängligt format att göra film på. Man kan rikta in sig på en liten del i stället för att skildra en massa grejer och försöka baka in det i en stor film, säger Andreas Gejke.

Han är en av åtta filmskapare som deltar i programpunkten ”Film från Uppland” på söndag kväll, som är den sista visningen på hela festivalen. Andreas Gejke har gjort en feelgood-dokumentär, och redan i tisdags visades den och de andra uppländska filmerna .

– Jag tyckte jag hörde lite skratt och varma ljud inne i salongen under filmens gång. Det känns väldigt roligt, säger Andreas Gejke. Han har varit med och startat filmföretaget Skaparkraft i Uppsala, som fokuserar på att skildra vanliga människors liv.

I sin film ”Träbitar och 11-kaffe” följer han pensionärerna Eva och Clas och de små ögonblicken i livet – kaffepauser, romantik, småfåglar och skärgårds­miljöer.

Och huvudpersonerna är inte vilka som helst – de är Andreas föräldrar.

– Mina föräldrar är sig själva rakt igenom, det tycker jag är en av filmens stora behållningar , säger Andreas Gejke.

Bland de andra uppländska filmerna finns en dokumentär om unga Sävjabor, hur livet är som osäker 16-åring och en animerad film om döden­ och tv-spel.

– Tanken med hela festivalen är att visa allt från amatörfilm till professionell film, men också att ha en spridning geografiskt. Då är det viktigt att även visa det lokala och regionala, säger festivalchefen Niclas Gillberg.

När festivalen nu knyter ihop säcken i slutet av helgen är målet att köra nästa år igen.

– Absolut, varje år. Vi kommer inte att sluta med det här på länge, lovar han.

! Gå på kortfilm i helgen

Fredag, lördag och söndag visas filmer på Regina, Grand, Slotts och Fyris.

Biljetter

En visning (4–8 kortfilmer): 80 kr

Lilla festivalkortet (tre visningar): 200 kr

Stora festivalkortet (alla visningar): 400 kr

Biljettförsäljning på Uppsala stadsbibliotek, www.tickster.se och festivalcentret på Grand (Trädgårdsgatan 5).

Läs mer på www.shortfilmfestival.com.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!