Krognyheter På fredagen öppnade Legume, en vegetarisk restaurang, på Drottninggatan. UNT Helg fick en pratstund med kökschefen Magnus Ramstedt.

Varför vegetariskt?

– För att det finns ett stort behov av en vegetarisk restaurang i Uppsala. Det är konstigt att en sådan stor stad med universitet inte har fler vegetariska restauranger.

Hur ser upplägget ut?

– Vi kommer enbart att ha lunchbuffé till att börja med, men köra öppet på kvällar om intresset finns.

Vilken typ av buffé?

– En kall buffé och kanske 4-6 huvudrätter. Från en gryta till vårrullar till färsk pasta. Man ska kunna plocka ihop det man gillar av de olika grejerna. Det ska vara kul, när man kommer till buffén ska man tänka: ”Wow, var ska jag börja?”, även veganer och de som är allergiska. Jag skulle tippa att minst hälften av maten kommer vara vegansk.

Till vem riktar sig restaurangen?

– Alla. Uppsala är en studentstad och det finns många unga som är vegetarianer och veganer. Jag är en av grundarna bakom Chutney, en vegetarisk restaurang i Stockolm, och där hade vi allt ifrån straight edge-ungdomar till pensionärer som inte var vegetarianer. Folk kom dit för att det var trevligt och gott, så vill jag att det ska vara på Legume också.

När öppnar ni?

– I dag, fredag.

Hur ofta äter du själv vegetariskt?

– Tre, fyra gånger i veckan kanske. Men jag tänker inte så ofta på att det är vegetariskt. Gör jag en pasta med grönsaker tänker jag bara att det är en god pasta.

Adressen för den nya restaurangen är Drottninggatan 12.