Hon gör yoga barnsligt kul

Sagor + yoga = sagoyoga. Marika Andersson åker runt till stans bibliotek för att få barn att röra sig, slappna av och bjuda in till fantasi. Samtidigt.

24 mars 1916 08:49

– Sagoyogan är ett fantastiskt koncept. Jag tycker det är trevligt att hjälpa biblioteken med läsandet, säger Marika Andersson, som är egenföretagare under namnet Yogama.

2013 var första året hon körde sagoyoga i Uppsala, och i vår finns flera tillfällen att testa på konceptet på olika bibliotek i stan. Närmast på lördag på Gottsundabiblioteket, i samband med internationella barnboksdagen.

Marika Andersson är yogalärare i grunden och undervisade först bara vuxna, men på senare år vidareutbildade hon sig till barnyogalärare.

– När jag yogar med barn gör jag det alltid på ett lekfullt sätt. I sagoyoga väljer jag en bok som inspirerar och bjuder in till fantasi, säger Marika Andersson.

Hur sagoyogan går till beror lite på boken.

– Ibland läser jag hela sagan först och gör rörelserna sen. Men ibland lämpar det sig bättre att väva ihop det.

Sagoyoga är ett sätt att stimulera fantasin och leken och få igång rörelseapparaten igen, menar hon. Men avslappningsdelen är också viktig.

– Det är bra att landa och vara närvarande i sitt andetag. Får man med sig det tidigt i livet kanske man blir mer medveten om det i framtiden.

Yogaställningarna varierar, men klassiska som ”hunden” och ”trädet” kan exempelvis förekomma.

– Ibland får man vara kreativ, en saga kan leda till yogaställningen trädet, men jag kanske döper om det till något helt annat. Jag måste inte hitta böcker som handlar om träd hela tiden, säger hon och skrattar.

klara.stefansson@unt.se

Sagoyoga

Alla tillfällen är gratis, men det finns ett begränsat antal platser. Föranmäl dig via respektive bibliotek.

Lördag 2 april

Tid: 10:00

Plats: Gottsundabiblioteket

Målgrupp: Från 4 år

Lördag 9 april

Tid: 10:30

Bälingebiblioteket

Målgrupp: 4-6 år

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!