Här kan du se iskonstverken

Vinterfestivalen ”Tusen Vintrar” avslutas i helgen och kronan på verket är förstås iskonsten i Stadsträdgården. Nio isblock från Torne älv har under temat ”utveckla” förvandlats till modern iskonst av nio konstnärer. UNT Helg passade på att göra vintrig konstvandring.

16 februari 1916 18:30

1. ”Optimisterna” av Kent Wahlbeck

Verket består av en grupp figurer och masker som ska inspirera till att hålla modet uppe, en källa till ljus och glädje som kämpar på. Konstnären Kent Wahlbäck var även med 2013 med sitt konstverk ”Pessimisterna”. Denna skulptur står vid Resecentrum, övriga i Stadsträdgården.

2. ”Source” av Inger Sannes

Inger Sannes konstverk symboliserar att våga vara öppen för nya tankebanor och perspektiv. Konstnären beskriver det som att det växer fram en ny form som hålls upp av en annan, likt en förälder och dess barn. Inger Sannes är norsk, men bor i Sverige sedan 22 år. Hon har haft utställningar runt om i Europa och USA.

3. ”Att spränga gränser” av Nina Hedman

Ett skulpturkonstverk om hur vi måste spränga gränser för att kunna gå framåt och tänka fritt. Nina Hedman har arbetat med is och snö i 16 år och designat sviter på Ishotellet i Jukkasjärvi.

4. ”Globalitet” av Mats Lodén

Mats Lodén fokuserar på världens positiva utveckling i form av hur människan gått från att vara lokal figur till en världsmänniska i sitt iskonstverk. Han arbetar mycket med djup, volym och form och intresserar sig för hur ny teknik förändrar människan och upplösningen av det privata och offentliga rummet

5. ”Layers” av Katarina Sundkvist Zohari

Erfarenheter är temat på konstverket ”Layers”. Det handlar om hur de formar oss och vad vi väljer att göra, fast än hur det mest sker om och om igen. Katarina Sundkvist Zohari är verksam i Uppsala och arbetar oftast med lera i ett organiskt och glidande formspråk. Hon är aktiv i Haka och Köttinspektionen.

6. ”R.o.y.g.b.i.v.” av Lukas Arons

Detta konstverk fokuserar på en visuell upplevelse med ljusets mångfald. Konstnären Lukas Arons har varit verksam i 25 år och främst arbetat med sten och brons. Hans konst har varit av abstrakt art och kontraster men på senare tid har drag av mänskliga former tagit plats i hans skulpturer.

7. ”Gro” av Lena Kriström

Lena Kristtröms konstverk beskriver känslan av hitta kraften för att växa. Hennes konst behandlar mänskliga relationer och dess känslor vilken ska förmedla en förståelse för att vi alla är lika

8. ”Moder Jord” av Teymor Zarre

Moder Jord-skulpturen av Teymor Zarre ska förmedla ett hopp för framtiden. Han föddes i Persien och utbildade sig till konstnär tidigt. I dag har han nära 35 års erfarenhet och arbetar med många olika material för att skapa konst.

9. ”Kvartetten som upplöstes” av Johan Fremling

Temat för denna skulptur handlar om att växa tillsammans men samtidigt gå sin egen väg. Johan Fremling är bosatt i Uppsala och är verksam mest som skulptör och tecknare. Han är aktiv konstnär såväl i Sverige som utomlands och avslutade nyligen sin utställning på Galleri 1.

<p>Snöskulpturer och iskonst Visste du att ... Snöskulpturfestival i Vasaparken</p>

Radison Blu Hotel har en isbar som en del av vinterfestivalen "Tusen vintrar" i Uppsala? Baren, som har öppet kl 16­–20 och erbjuder varma och kalla drycker, har plats för upp till 24 personer och här finns både fårskinnsfällar och värmande eldar.

– Vi blev tillfrågade av vinterfestivalen om vi ville vara med och tyckte det var en kul idé att ha en isbar på vår uteservering en vecka i vinter, säger hotelldirektör Anne Sophie Myrefelt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!