Fotofestival med jaget i fokus

Uppsala fotofestival är i gång och arrangörerna Anna Lundgren och Idit Margulis hoppas på fler besökare än de 10 000 som kom till förra festivalen. I år lockar de med kända namn som den prisbelönte fotografen Tom Hussey.

23 september 2015 14:01

På Galleri 6104 på Väderkvarnsgatan i Uppsala är väggarna vita, på dem sitter inramade fotografier i linjära rader. Galleriet är en del av Uppsala fotofestival som hålls på ett tiotal platser i stan. Festivalproducenterna Anna Lundgren och Idit Margulis fixar med det sista och känner själva att de är "i fas" inför festivalstarten. Årets tema är "Self – med jaget i fokus".

– Temat handlar om att tolka jaget, några fotografer har tolkat jaget genom utforska sitt inre och yttre medan andra fotografer har dokumenterat hur andra personer ser på sig själva och världen, säger Anna Lundgren.  

Festivalen, som pågår i fyra dagar, innehåller fotoutställningar, föreläsningar och workshops. Nytt för i år en paneldebatt med professorer och museichefer som avhandlar fenomenet selfies och dessas explosiva framfart i sociala medier.

Fotofestivalens stora namn är den prisbelönte amerikanska fotografen Tom Hussey, som i sin utställning visar åldrandet och känslan av att vara ung på nytt.

- Vi är jätteglada över att han kommer. De fotografier Tom Hussey visar upp tog han i samband med en kampanj för ett kommersiellt företag och det är första gången han ställer ut de här bilderna , säger Idit Margulis.   

En av bilderna visar en äldre man med grått hår iklädd ett linne och svarta hängslen stående framför en spegel. Men i spegelbilden syns en yngre vältränad man med svart hår.

– När Tom Hussey gjorde plåtningen pratade han med mannen på bilden som då var i 80-årsåldern, men kände sig som en 25-åring. Då insåg Tom Hussey att han gick och bar på samma känsla, säger Anna Lundgren.

Anna Lundgren och Idit Margulis startade Uppsala fotofestival hösten 2011. Det var första gången de gjorde något sådant och det var verkligen att starta på noll. Genom åren har mycket hänt.

– Festivalens utveckling har gått spikrakt uppåt sedan starten. Då fick vi ju leta fotografer och fråga om de ville ställa ut, men i dag är det fotograferna som hör av sig till oss. Kvaliteten på hela evenemanget har också höjts jämfört med de första två åren, säger Anna Lundgren.

Första året kom 2500 besökare till festivalen och senast hade besökarantalet ökat till 10 000 – en bra siffra för en stad i Uppsalas storlek. Nu siktar de ännu högre.

– Vi vill såklart slå det rekordet i år, säger Anna Lundgren.

Tips till besökaren

* Uppsala fotofestival pågår 24/9- 27/9.

*Utställningarna är öppna fre: 12-20, lör: 11-20 och sön 11-17.

* Några utställare att hålla koll på: Tom Husseys "Reflections", Galleri 6104. Bildjournalisten Brendan Bannons utställning om barn i flyktingläger, Fredens hus. Uppsalafotografen Jonas Egehults "Mänskliga ansikten", Creperie Lemoni.

* Workshop: Pappersgöra på Radisson Blu lördag kl 10-15.

* Paneldebatt: Tema Self, söndag på Fredens Hus kl 13-14.30.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!