Bli upplyst på ljusdag

23 november 2015 10:18

I helgen anordnar Gustavianum en temadag där flera Uppsalaforskare genom experiment och föreläsningar kommer visa hur ljus på olika sätt påverkar våra liv.

År 2015 har av FN-organet Unesco utsetts till ljusets år. Något som Cecilia Ödman på Gustavianum tyckte var så spännande att nu anordnar en temadag.

– Jag skickade ut en förfrågan till universitetets forskare. Gensvaret blev enormt, säger hon.

Tanken är att på kreativa sätt visa hur det forskas kring ljus i Uppsala och dagen riktar sig till både barn och vuxna.

– Till exempel kommer man kunna bygga sin egen kamera, lära sig hur röntgen fungerar och gå på en utställning om barns utveckling av detaljseendet.

Cecilia Ödman ser också dagen som ett tillfälle för forskare att träffa varandra över vetenskapsgränserna.

– Allt från humanister till neurobiologer kommer finnas representerade. Vi vill ge en helhetsbild av hur man kan se på ljus.

Två av forskarna som kommer delta är konstvetaren Mikael Ahlund, som kommer prata om ljus i konsten, och Fredrik Nikolajeff från institutionen för teknikvetenskap. Fredrik Nikolajeff avslöjar att han som del av sin föreläsning kommer skapa en dubbel regnbåge inomhus - endast med hjälp av en stark spotlight och en glaskolv fylld med vatten.

– Jag har jobbat med ljus i flera år. Fortfarande vet ingen säkert vad ljus är samtidigt som vi människor är beroende av det varje dag, säger Fredrik Nikolaj.

Han hoppas att experimentet kan väcka besökarnas intresse för ljusforskning inom naturvetenskapen.

– Ljus är mystiskt men samtidigt väldigt påtagligt. Det är det som gör det så fascinerande.

Ljus på Gustavianum

I samarbete med Teknat Samverkan bjuder museum Gustavianum in till en temadag med fokus på ljus.

Datum: 28 november

Tid: Klockan 11 - 17

Inträde: Gratis. Riktar sig till alla åldrar.

Internationella ljusåret

Unesco har utsetts 2015 till ett internationellt år för ljus och ljusbaserade teknologier. Tanken är att uppmärksamma de olika sätt ljus, synligt eller osynligt, påverkar våra liv och hur det ligger till grund för mycket inom vetenskap och teknik.

Källa: FN

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!