Antikrusning väntar i Uppsala

Experterna är redo för Uppsalabornas dyrgripar. I morgon lördag väntas många Uppsalabor till UKK när Antik­rundan kommer på besök.

17 augusti 2015 11:23

I morgon spelas Antik­rundan in på UKK. Experten Magnus Bexhed hoppas att Uppsalaborna går man ur huse och visar resten av Sverige vilken skatt som finns samlad i länet. Förra gången Antikrundan besökte Uppsala var 2001. När det populära programmet nu återigen besöker staden är det ett tillfälle att få sina arve­gods och potentiella fynd värderade.

DIREKTRAPPORT: UNT finns med under hela dagen när Antikrundan intar Uppsala

– Man behöver inte föranmäla sig. Trots att det på vissa orter kan vara runt 2 500 besökare, med mer än tre saker var, kör vi hårt på att alla som kommer till oss ska få hjälp, säger Magnus Bexhed, expert i Antikrundan, som till vardags arbetar som vd på Uppsala Auktionskammare.

Köerna kan ringla sig långa och därför är det enligt Magnus Bexhed extra positivt att inspelningen sammanfaller med loppisen på Vaksala torg.

– Jag har hört att det funnits de som hittat riktigt bra saker på Vaksala torg genom åren. Om man köper något på loppisen kan man ju gå in till oss experter och se om man gjort ett fynd.

Under dagen är det runt 20 experter som kommer att hjälpa till med värdering. Förutom mynt och frimärken, områden där det inte finns några experter, är alla föremål välkomna. Tack vare Uppsalas anrika historia och stora upptagningsområde spår Magnus Bexhed att det kommer visas upp en hel del fina antikviteter.

– Jag hoppas att Uppsalaborna går man ur huse och visar resten av Sverige att i Uppsala, där finns det ett intresse för kultur, konst och antikviteter!

<p>Programmet är också till åren</p>

Antikrundan spelades in första gången år 1988 och gör sin 27:e säsong. I år besöker Antikrundan Uppsala, Järvsö, Västerås, Lidköping, Varberg och Simrishamn. Inspelningarna från varje ort sänds i två program med start i januari 2016. Programmet har höga tittarsiffror, runt 1,6 miljoner per avsnitt.

I Uppsala spelas programmet in på UKK lördag 22 augusti. Insläpp och inspelning sker mellan 12 och 18.

Mynt och frimärken kan inte värderas på grund av att det saknas experter på de områdena. Modern design, vintageprylar och antikviteter av alla dess slag är däremot välkomna. Enligt Magnus Bexhed är det extra spännande med föremål som bär på en historia, det som kallas proveniens, till exempel ett arvegods som kan spåras flera generationer bakåt i tiden. En intressant proveniens kan bidra positivt till värdet och underlättar i vissa fall äkthetsbedömningen av konst och antikviteter.

Källor: svt.se, Magnus Bexhed

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sandra Gunnarsson