Curator för utställningen är konstmuseets intendent Rebecka Wigh Abrahamsson, som legat bakom många av museets internationella satsningar de senaste åren. Den här gången har hon valt ut verk av åtta samtida och internationellt verksamma konstnärer, de flesta med rötterna i asiatiska länder. De konstnärliga uttrycken är flera – här finns videoverk, skulpturer, fotografier och etsningar.
Många av verken kretsar kring städer och hur vi upplever dem. Exemplen kommer från bland annat Mumbai, Karachi, Moskva men även Stockholm.
– Utställningens namn, "Unhomed" förekommer i den indiska konstnären Shilpa Guptas videoverk "Words come from ears". Verket är skapat av en flap board, sådana som finns på flygplatser, alltså informationstavlor där innehållet ständigt förändras. Av dessa "bläddertavlor" har hon gjort ett meditativt och poetiskt verk, säger Rebecka Wigh Abrahamsson.
Shilpa Gupta har i sin tur lånat begreppet "unhomed" från den postkoloniale teoretikern Homi K. Bhahba.
– Enligt honom handlar "unhomed" inte om att känna sig hemlös utan mer om vår tids hybridtillstånd – att man bor och lever på en plats men har sitt hjärta någon annanstans.Det är en känsla som många kan känna igen sig i, kanske särskilt de som har migrerat på grund av arbete eller kanske flykt. Och Uppsala är verkligen en global stad, så på detta sätt är utställningen också lokal, säger Rebecka Wigh Abrahamsson.
Ett annat videoverk med koppling till globalisering är ryskan Alexandra Mitlyanskayas "Babylon". Platsen är Moskva, och här ses gästarbetare från före detta Sovjetrepubliker jobba i ett hus som börjar ta form. För betraktaren blir det som att se in i ett titt- eller dockskåp.
– För att förstärka upplevelsen har vi placerat videoväggen som om det vore ett betongblock mitt i rummet, säger Rebecka Wigh Abrahamsson.
Men utställningen rymmer inte bara globala perspektiv. Den har också mer intima inslag. Tunisiskan Nadia Kaabi-Linkes "Impunties" hör till de mer lågmälda och subtila verken. Här står våld i nära relationer i fokus.
– Hon har samarbetet med kriminaltekniker, ställt samman polisanmälningar och gjort egna intervjuer. Materialet har sedan etsats in i glasplåtar, berättar Rebecka Wigh Abrahamsson.
Utställningen har vernissage på lördag och pågår fram till och med 15 mars. Den invigs av Ola Larsmo, Uppsalaförfattare och ledamot av PEN Internationals styrelse.