Konst Robin Montelius

Galleri 1

13/1 ”Pistoldueller, uppfläkta bröstkorgar som befolkas av små marsianer, våldsamma uppkastningar, hårdrocksdoftande monster, zombies, surrealistiskt uppskurna och tänkande kroppar, människoätande jättar, rinnande näsor, rakblad som skär upp ögon, vilda fester, armbrytningstävlingar, vargmänniskor, gigantiska händer som mardrömslikt hotar gripa tag och här och där en liten naturstudie och ett och annat samlag. Samt ett högst bokstavligt kukhuvud.” Så sammanfattade jag de teman som präglade Robin Montelius förra utställning på Galleri 1. Det är naturligtvis omöjligt att inte se fram emot uppföljaren.

Artikelbild

Teckning av Robin Montelius.

If I cannot inspire love, I will cause Fear

Köttinspektionen

20/1 Mary Shelley gjorde ingen dålig framtidsprognos med sin olyckliga dr Frankenstein. Skräcken för det annorlunda. En hybris som leder en till randen av undergång och vidare utför stupet. Idag är vi alla fångade i en gotisk skräckroman. De nio medlemmarna i det konstnärsdrivna Umeågalleriet Verkligheten kan bli årets första vårtecken när de tar sin undergångssång till Uppsala.

Identity Bending

Uppsala konstmuseum

27/1 Om kroppen är ett slagfält är det bara genom att sätta den egna kroppen på spel som man kan gå segrande ur slaget. Det skulle kunna vara en sammanfattning av den polska konstnären Katarzyna Kozyra arbetsmetod, som genom wallraffande och iscensättning griper tag i normer och maktstrukturer. En lovande säsongsöppning av Uppsala konstmuseum.

Eva Sjöberg

Galleri Strömbom

27/1 Eva Sjöbergs konst utgår både kompromisslöst och elegant från geometriska grundformer som om och om igen prövas i material som stål och akrylglas. Resultatet är ofta snyggt så det förslår och förhöjs vanligen av något oväntat inslag, som en skugga av en färg på väggen bakom en relief eller liknande. Med denna utställning är trotjänaren Galleri Strömbom tillbaka i en ny lokal på Sysslomansgatan. Sjöberg hör till galleriets återkommande konstnärer och ringar också in verksamhetens förkärlek för samtida konstruktivism.