Tre midsommarfilmer

21 juni 2019 07:00

Midsommar är en tid av mystik, så tacksam att gestalta på film. Här är tre exempel:

Den blomstertid nu kommer (2018)

En midsommarfest i en vag framtid störs av rikslarm. Sveriges internet är under attack och det börjar släckas ner. Ett kollektiv i Norrköping samlade pengar på nämnda nät för att finansiera sin filmdystopi som tog flera år att spela in. Den blev tämligen hyllad vid premiären förra sommaren, inte minst för sina avancerade specialeffekter.

"En midsommarnatts sexkomedi" (1982)

Tre par vistas i lantlig miljö vid förra sekelskiftet och erotiska spänningar uppstår i midsommarnatten. Detta var Mia Farrows första film med regissören Woody Allen. I sitt manus stjäl han friskt från, nej inte Shakespearepjäsen "En midsommarnattsdröm", utan från Ingmar Bergmans internationella genombrott "Sommarnattens leende" från 1955.

"Midsommar" (2019)

Ända till 10 juli får vi vänta på att en skräckversion av svensk midsommar får biopremiär. Ari Aster, som gjorde rysaren "Hereditary" förra året, har regisserat. Ett ungt amerikanskt par ska tillbringa sommaren i en svensk by. De hamnar i ett sektliknande firande som spårar ur ganska ordentligt. Och då talar vi inte om nubbedrickande, utan om något mycket värre i den trolska juninatten...

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanne Sigroth-Lambe