De är båda kanadensare och deras sätt att berätta om känslor genom musik har varit banbrytande. Joni Mitchell och Leonard Cohen har flera beröringspunkter och en stor publik som spänner över generationer. Uppsalabördiga Matilda Bådagård är en av artisterna i trion som ger föreställningen "Bird on the Wire – Cold Blue Steel and Sweet Fire" i Parksnäckan på fredag.

– Båda har låtar som ger utrymme för olika musikstilar, det gör dem roliga att tolka, säger hon.

Det var efter Leonard Cohens bortgång 2016 som hon tillsammans med Sara Niklasson, även hon från Uppsala, och Jesper Andersson bestämde sig för att göra en hyllningsföreställning med hans musik. Matilda Bådagård hade några år tidigare uppträtt med Cohen- tolkningar, bland annat i Parksnäckan. Nu utvecklade de tillsammans ett nytt koncept.

Artikelbild

| Leonard Cohen

– Nu blev det en mer genomarbetad föreställning. Förutom musiken läser vi hans dikter och så byter vi instrument med varandra, säger Matilda Bådagård.

Trion har haft återkommande konserter i det formatet på Stockholms stadsteater under ett års tid. Nu har programmet utökats, så att föreställningen också har fått en del med tolkningar av Joni Mitchell.

– Sara Niklasson som är gitarrnörd har fascinerats mycket av hur Joni använder gitarren, utnyttjar stämningar och utforskar musiken på ett originellt sätt, säger Matilda Bådagård.

Det är Joni Mitchells gitarrbaserade låtar som trion tolkar, och alla framförs med hennes originalstämningar. I Leonard Cohens del bjuds axplock ur hela hans långa karriär, från 1960-talet till "You Want it Darker" som släpptes kort före hans död.

Artikelbild

| Joni Mitchell

– Han var helt enorm. Jag tycker att sista skivan är fantastisk, säger Matilda Bådagård.

Publiken på föreställningarna brukar till ganska stor del bestå av 50- och 60-talister som har vuxit upp med den musiken men även många unga. Själva är trion i 30-årsåldern. Samtidigt som Joni Mitchell och Leonard Cohen kan kännas tidlösa, menar Matilda Bådagård att deras tidiga verk har mycket att berätta om 60-talets New York.

Artikelbild

| Sara Niklasson, Matilda Bådagård och Jesper Andersson.

– Det var en speciell tid som många vurmar för även om de inte var med, säger hon.

Ryktet säger förresten att Cohen och Mitchell hade en kortare romans 1967- 68.