Trädgårdsmästaren sår spänning

Efter tio års uppehåll är det dags för en ny deckare med Ann Lindell som huvudperson. Författaren Kjell Eriksson åter(upp)fann henne i ett litet samhälle i Gimotrakten.

10 juni 2019 07:00

– Det är tio år sedan jag skrev om henne senast och Sverige har förändrats under de här åren. Hon hade en ny historia att berätta, säger Kjell Eriksson.

Vi har stämt träff vid en av Uppsalas mest anrika trädgårdar, Linnéträdgården. Deckarförfattaren Kjell Eriksson berättar om en scen ur boken "Den skrattande hazaren" där den avhoppade polisen Ann Lindell har stämt träff med en av sina tidigare informatörer på en bänk i just Linnéträdgården.

– En idyll och en helt osannolik plats för att någon av informatörens kriminella vänner skulle få syn på dem, säger Kjell Eriksson.

I nästa stund tar trädgårdsmästaren i honom över och han kommenterar lätt irriterat att riddarsporrarna har tagits bort ur de annars så historiskt troget ordnade planteringarna.

Men återfår tråden om boken.

– Jag ville få ut Lindell från polishuset, var lite trött på att berätta om fikapauser och annat snutliv. Ville dessutom inte in i någon debatt om polisens usla uppklarningsprocent. Därför är nu den förra polisen Ann Lindell mejerska i en liten fiktiv ort nära Gimo istället. Hon försöker bygga upp sitt liv på nytt här.

Hennes son Erik går i gymnasiet i Uppsala, samt spelar bandy i Sirius och själv försöker hon hantera sitt drickande. Hon har en del kontakt med sin forne kollega Sammy, som är kvar vid Uppsalapolisen.

– I den här boken ville jag också försöka se till att Ann Lindell äntligen blir lycklig. Sedan skulle handlingen förstås vara spännande, säger Kjell Eriksson.

Den inleds med att en nedlagd byskola, numera sluss för flyktingar, bränns ner och tre människor dör. Några veckor senare exploderar en bomb i Hökarängen, söder om Stockholm och händelserna visar sig ha gemensamma nämnare i Norduppland.

– Det för skvallret i Ann Lindells by till en annan nivå. Mordbrand är inget som man kan pjollra bort. Folk har faktiskt dött och lojaliteter i bygemenskapen förskjuts, säger Kjell Eriksson.

– När man som jag bor större delen av året utomlands så ser man Sverige på lite distans, bilden av landets utveckling kanske framtår lite tydligare än om man bor mitt i det. Den där vardagsrasismen som verkar råda nu skrämmer mig oerhört. Människor man tidigare har tyckt om kan plötsligt vräka ur sig horribla saker och många röstar på ett parti som har intolerans på programmet.

Han säger sig vilja ställa frågan i sina böcker om vilket samhälle vi vill ha. Ska den kortsynta ekonomismen segra eller humanismen?

Ytterligare två böcker är planerade om Ann Lindell och Kjell Eriksson avslöjar redan nu att nästa kommer att utspelas mestadels på Gräsö.

– Mina idéer om vad böckerna ska handla om kommer ofta i mina möten med människor. Det är så gudomligt att kunna skriva!

Men vården av det växande har han inte lämnat helt. Vid denna Uppsalavistelse har Kjell Eriksson kontaktat en handelsträdgård för att få "prya" och då märkt att han har kunskaperna kvar från sin tid som yrkesverksam trädgårdsmästare.

Så han funderar också på att skriva en trädgårdsbok som ska späckas med gamla trädgårdsmästartips. Som att samla barr i skogen för att strö runt trädgårdens surjordsväxter...

Måndag 10 juni är det boksläpp på Gimo bibliotek av "Den skrattande hazaren". Kjell Eriksson kommer att vara där och hoppas på att få samtala med sina läsare.

Dagen därpå besöker han Uppsala bokhandel för att presentera boken. I september blir det ytterligare en bokpresentationsturné, bland annat i Uppland.

Personligt

Kjell Eriksson

Författare och trädgårdsmästare

Född 1953 i Uppsala, bor numera i Brasilien.

Debuterade som 40-åring 1993 med ”Knäppgöken”, en roman om en vilsen ung man.

1999 kom första deckaren om Ann Lindell vid polisen i Uppsala.

Böckerna om henne har översatts till 14 språk.

2012 gav Kjell Eriksson ut självbiografin ”Simma i mörker”. Han har också gett ut kriminalromaner som utspelar sig i Brasilien och en roman om det spanska inbördeskriget.

Har fått flera litterära priser, som Ivar Lo-priset, Stig Sjödin-priset, Svenska deckarakademins pris för årets bästa kriminalroman och Fridegårdsstipendiet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanne Sigroth-Lambe