Thörnqvist debuterade med rumba

Han har en mer är 65-årig artistkarriär och cirka 600 låtar bakom sig. En gång började det med en låt om en svängom i en Uppsalapark.

27 januari 2019 07:00

”Vi dansar rumba i Engelska Parken

Vi har planterat en kaktus på marken

En liten palm från en blomsteraffär

Den ställer vi där i Engelska Parken

Vi köper fem eller sex astrakaner

Och målar om dem till gula bananer

Och dekorerar för tre-fyra kroner

Med äkta meloner från Engelska Parken.....”

Är det någon som har skrivit låtar om Uppsala så är det väl Owe Thörnqvist. 2016 valdes han in i Svenska Hall of fame. Inte illa för en kille som började sin bana som vibrafonist på dansstället ”Bluffen” i Uppsala på 1950-talet (det låg där Stadshuset ligger i dag). Då var han fortfarande läroverkselev tillika uppländsk juniormästare i boxning. Sedan kom han att bli både sjöman, Uppsalastudent i sociologi, psykologi och filosofi, den första som sjöng rock på svenska och den som introducerade calypso i Sverige.

Under ett långt artistliv har han showat i folkparker, på krogar och teaterscener. Han var också en av de första som sysslade med stand up-comedy, en fluga han tog med sig hem efter att ha sett Lenny Bruce i USA i början av 1960-talet.

Så sent som 2017 tävlade han själv för första gången i sitt liv i Melodifestivalen och tog sig ända till final som den äldste deltagaren någonsin. Men han deltog som låtskrivare i Mello redan 1962 då Monica Z blev

tvåa med hans jazzballad ”När min vän”.

1953 gjorde han sin svenska scendebut i revyn ”Bada med oss” på Slottskällans teater i Uppsala. Revyn gjorde han tillsammans med Rune Ek, sedermera känd revykung och skådespelare på Uppsala stadsteater. Just detta år hade revygänget en regissör som minsann hade varit regiassistent till självaste Ingmar Bergman. Stig Ossian Ericson hette han och han bad den musikaliska ynglingen Owe Törnqvist att skriva en finallåt till revyn.

– Jag tog min gitarr och gick uppför Slottsbacken och slog mig ned vid Gunillaklockan och tänkte: tänk om någon musikalisk fe kunde svinga ett trollspö över alla akademiker som springer omkring i Engelska parken med sina portföljer. Vad kul det kunde bli där då, berättar Owe Thörnqvist.

I texten påstår han att det blir så livligt när det dansas rumba här att till och med statyn av Carl XIV Johan stampar takten.

Singeln med låten gavs ut 1955, inspelad i Metronomestudion i Stockholm med Gunnar Lundén-Weldens orkester.

I mars fyller Owe Thörnqvist 90 år. Det firar han med en ny showturné. Den börjar på födelsedagen 12 mars på Skandiascenen vid Cirkus i Stockholm, går över Gävle och Göteborg, för att landa i Konserthuset i Uppsala 31 mars.

I UNT Kulturs artikelserie ”Uppsalalala” lyfter vi fram låtarna som på något sätt handlar om Uppsala, från förr till nu och från smal musik till hits. Vill du tipsa om en Uppsalalåt? Fyll i formuläret på unt.se/uppsalalala. Artikelserien avslutas senare med en omröstning: Vilken Uppsalalåt blir läsarnas favorit?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanne Sigroth-Lambe