Talangtävling som ger chans till utveckling

En plats i riksfinalen hägrar för deltagarna i helgens deltävlingar av Imagine Uppland.

6 februari 2019 14:00

Talangtävlingen Imagine hette tidigare Musik Direkt och har under många år fungerat som plantskola. José González, Laleh, Amanda Jenssen och Timo Räisänen hör till dem som deltagit i tävlingen i unga år. Men att vinna och bli stjärna behöver förstås inte vara målet för deltagarna som ska vara mellan 13 och 21 år. Förutom tävlingsmomentet ges också goda chanser till musikalisk utveckling och scenvana.

I helgen arrangeras Imagine Upplands två deltävlingar med totalt 24 akter. Tidigare har auditions hållits i Hågaby.

– Då hade vi 40 akter på plats. Nu har vi delat upp de 24 som gick vidare till själva tävlingen i två grupper som tävlar på lördag och söndag i UKK, säger projektledaren Jimmy Bergwall, som varit med och arrangerat tävlingen i olika roller i 14 år.

Ungefär hälften av artisterna har varit med i Imagine tidigare. Antalet genrer är stort. Här finns country, r'n'b, pop, metal, elektronika, jazz med mera representerat. Plus det obligatoriska gänget med singer-songwriters.

– I år är balansen mellan tjejer och killar bättre än någonsin tidigare. 65 procent killar och 35 procent tjejer visar faktiskt att det går åt rätt håll, säger Jimmy Bergwall.

Hälften av de tävlande går vidare till regionfinalen i UKK. Men innan dess ordnas ett Music Camp första helgen i mars där ungdomarna får lära sig mer om hur man agerar på scen och får kontakt med publiken. I Upplandsfinalen 24 mars står en plats i riksfinalen på spel. Men då gäller det att beveka juryn och dess ordförande, sångerskan Josefin Danielsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sterner