– Det mesta, som är växtbaserade verk och måleri, finns inomhus, i Ånghammaren. I parken finns ett stort verk med virke från de hamlade träden omkring, berättar Kajsa Haglund i den Upplandsbaserade konstnärsgruppen Trinus.

”Crossroads” är en fristående fortsättning på ett tioårigt samarbete mellan konstnärer från Sverige och Japan. Kajsa Haglund berättar att hon och de övriga fem medlemmarna i Trinus, Anders Rönnlund, Sanne Sihm, Narek Aghajanyan, Katarina Jönsson Norling och Johan Fremling, ställde ut i Hokkaido i Japan förra hösten.

– Vi hade ett uppdrag från region Uppsala att hitta en japansk konstnärsgrupp som vi kunde samarbeta med om en utställning denna sommar, säger hon.

Bland de japanska konstnärerna, Nobumichi Achi, Hiroshi Kakizaki, Ikuo Watanabe, Masako Suenaga, Mitsue Sugita och Shizuko Ono, är fem från den nordliga japanska ön Hokkaido och ingen av dem har varit i Sverige förut. Dess sjätte medlem är från Yokohama och hon har ställt ut här tidigare.

Alla tolv konstnärerna bor på det nyrenoverade vandrarhemmet vid Österbybruks herrgård under installationstiden. Under de tre veckor som de japanska konstnärerna vistas i länet håller de i workshops, artist talks och bjuder in lokalt verksamma konstnärer till processen med att bygga en del av verken.

Lördag 15 juni är det vernissage. Landshövdingen i Uppsala län, Göran Enander, invigningstalar. Det blir också underhållning med taikotrummor och nyckelharpor.

Utställningen kan ses till och med 25 augusti.