Svängig valborgsfusion

På valborgsmässoafton spelar Uppsalagruppen Beat Funktion på Katalin tillsammans med ett helt knippe musikaliska vänner.

25 april 1916 14:06

Det har gått i raketfart för jazzfusion-sextetten Beat Funktion sedan grundandet 2007, och i synnerhet vad gäller den internationella arenan. Deras album har klättrat högt på de amerikanska radiolistorna, och till hösten planerar de sin andra USA-turné i samband med sitt sjätte albumsläpp.

– Vår musik är i regel lite för kommersiellt inriktad för att fungera på svenska jazzklubbar, och för psykedelisk för de vanliga scenerna. Men det är förstås helt otroligt att det gått så pass bra som det gjort i USA, säger Daniel Lantz, keyboardist i Beat Funktion.

På lördag får Uppsalapubliken ett exklusivt smakprov från det kommande albumet "Green man" när Beat Funktion intar Katalin tillsammans med albumets gästartister Rebecka Laakso, Deodato Siquir, Sani Gamedze, Claes Janson och Adée.

– Eftersom vi är ett instrumentalband i grunden ville vi pröva att göra en platta med riktigt mycket sång, utan att det för den skull måste bli soul. Det är jätteroligt att ha fått med artister från så pass olika generationer och stilar.

Utöver de nämnda artisterna medverkar även den amerikanske producenten och musikern Damon Elliot, den amerikanska sångerskan Alicia Olatuja, Matilda Gratte, Viktoria Tolstoy och Jasmine Kara på "Green man".

Roligaste USA-spelningen hittills?

– Det måste vara på jazzklubben The Baked Potato i Los Angeles, ett legendariskt ställe där de riktigt stora stjärnorna spelat.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!