Iki är japanska för liv och Su-En har tillsammans med kompositören Lise-Lotte Norelius, hämtat inspiration till det nya verket från naturens vårliga explosion, då grönskan inte kan hålla sig längre och ”livet trycker ut”. I hennes koreografi möter den japanska estetiken det karga nordiska landskapet.

– Efter alla dessa år som butoh-konstnär så går mitt liv mot en essens, att vara vid liv. Jag har funderat mycket över biologisk och kulturell mångfald. Tycker att vi missar poängen med att vi människor är olika och att det finns flera arter av växter och djur och allt bildar en väv, en enhet.

Su-En framför verket som solodansare. I det har hon också med sig föremål från naturen runt Haglund skola, en sten och en gren från ett fruktträd, exempelvis. Föreställningen avslutas med en "främmande" frukt, ett stort vattenmelonparty där publiken får smaka.

Artikelbild

| Butohdansaren Su-En har premiär för ett nytt verk, "Iki – liv" som ska gå på Sverigeturné.

– Jag ser i min trädgård paralleller till världen i stort. Vartenda ogräs är egentligen vackert om man ser efter ordentligt, säger Su-En.

En video som hon gjort tillsammans med Anders Rönnlund utgör ett förarbete till föreställningen och kommer att visas i foajén till varje föreställning. Lise-Lotte Norelius har inte bara gjort musik– och ljudkomposition, hon medverkar också live med sin elektroniska musik.

- Hon spelar också på koskällor och porfyrstenar. I det här projektet ville jag fånga den svenska folksjälen och blanda in den i min konst, säger Su-En.

Su-En är en av förgrundsgestalterna inom butoh i norra Europa och Sverige. Hennes Haglund skola i Almunge är numera ett internationellt centrum för utveckling och utbildning inom konstformen. Själv turnerar hon över hela världen med sina föreställningar.

– Jag brukar åka på turné till New York och Tokyo, men den här föreställningen ska åka runt till mindre svenska orter och visas på icke-teatrar som muséer. En utmaning som jag gillar! Tycker det är en fråga om demokrati att också människor på mindre orter får möta konst. Det är så spännande med förstagångsbesökare, eftersom jag minns den häftiga upplevelsen när jag själv såg butoh för första gången!

Urpremiären av "Iki – liv" ägde rum på Eric Sahlström-Institutet i Tobo 20 september. Föreställningen turnerar till ytterligare fem platser i Sverige, bland annat ges den på Etnografiska museet i Stockholm 29 september.

Su-En ska sedan göra en bearbetning av verket som ska ges på Dansens hus i Stockholm nästa år.