Den amerikanska sångerskan och skådespelerskan hade sin storhetstid på 50- och 60-talen. Sommaren 1968 var hon på turné i Sverige och uppträdde 17 augusti på Skogsvallen i Östervåla, där även Upsala Nya Tidning fanns på plats. Bengt Backström, UNT:s mångårige fotograf och senare fotochef, tog flera bilder, varav en blev en riktig fullträff.

– Jag minns att hon sjöng en av sina mest kända låtar och så plötsligt lade hon mikrofonsladden runt halsen på en kille längst fram vid scenen, berättar Bengt Backström.

Resultatet blev en bild som man kan titta länge på. UNT:s skribent Ulla Magnusson inledde sin recension med just den händelsen: "Det finns åtminstone en gosse som inte glömmer Eartha Kitts Östervålaföreställning i första taget. Om inte annat så måste han ha fått ett mindre sendrag som hjälper honom att komma ihåg att det var honom som Årets Kvinna lät dingla i lasso mellan scenrampen och marken", skrev hon.

Artikelbild

| Eartha Kitt är bara en i raden av stjärnor som uppträtt i Östervåla.

De flesta var måttligt intresserade av stjärnan på scenen och ägnade sig åt "kallsinnigt tuggummistuggande" när Eartha Kitt rev av paradnummer som "C'est si bon" och "I want to be evil", enligt UNT:s recensent. Efter en halvtimme for stjärnan vidare till Gävle för ännu en konsert samma kväll.

Fotnot: Kultvarning är UNT Kulturs artikelserie om kulturhändelser ur Uppsalas närhistoria. Har du varit med på någon rolig, udda eller osannolik kulturhändelse? Tipsa oss gärna på kultur@unt.se. Alla delar i serien finns att läsa på unt.se/kultur.