Stipendier till unga och lovande musiker

Musikens Hus vänner delar för sextonde gången ut 30 000 kronor var till fem unga och lovande musiker.

17 november 2017 06:00

Årets stipendiater har som vanligt tre saker gemensamt: de är unga, lovande och de har allesammans rötter i Uppsala. Men som musiker skiljer de sig åt. Flera instrument och musikgenrer finns representerade bland stipendiaterna.

Musikens Hus vänner är en förening som bildades för 29 år sedan, med syfte att verka för att Uppsala skulle få ett konserthus. Sedan tio år tillbaka har Uppsala ett konserthus. Föreningen fortsätter nu sitt arbete genom att dela ut bidrag och stipendier – främst till unga musiker.

En av årets stipendiater är trumpetaren Klara Blomgren, som tilldelas stipendiet eftersom hennes spel har "ett driv och en stabilitet som inger förtroende".

Bland stipendiaterna finns även den unga tonsättaren Zacharias Ehnvall, som får stipendiet med motiveringen att han är en tonsättare som "behärskar både de skiraste klangerna och de kraftigaste eruptiva urladdningarna".

Per Westlin, saxofonist och improvisationsmusiker, tilldelas stipendiet eftersom han är "en seriös och reflekterande musiker (...) som rör sig mellan modern improvisation och mer traditionell jazz".

En annan jazzmusiker som får stipendiet är Natasja Dluzewska, violin och sång, som får stipendiet eftersom hon "på sitt mångbegåvade sätt anger tonen och visar vägen till musikens rikedom".

Sist men inte minst tilldelas den munspelande bluesmusikern Elin Öberg stipendiet eftersom hon "banar väg för kvinnliga musiker inom en mansdominerad genre".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Viktor Andersson