Stina Wollters instagramkonto stängdes - "Jag är chockad"

Instagram har stängt ner Stina Wollters konto med över 60 000 följare. Hon är chockad och ledsen över att näthatarna har vunnit.

21 november 2016 12:10

– Jag jobbade på radion i natt, är trött och har inte hunnit fatta att kontot är borta. Ingenting finns var. Men jag har gråtit här i baksätet, säger hon som är på väg till Stockholm för att spela in ett album tillsammans med sin sambo Micke Olsson.

Hennes förklaring till varför kontot stängts ner är att någon eller flera av dem som hatar hennes kroppsaktivism i sociala medier har anmält kontot till instagram.

– Det var en amerikan som skickade dickpics - det händer ofta och är väldigt vanligt, fråga vilken flicka/kvinna som helst – och då skickade jag tillbaka den bilden till honom flera gånger varpå han blev kränkt och skrev att han skulle anmäla mig. Och det har även andra som jag konfronterat gjort. Jag har inte verkligen inte brutit mot några regler, säger Stina Wollter.

Dickpics är ett begrepp som innebär att män skickar bilder på sin penis till folk, och kan vara ett skevt sätt att söka kontakt eller för att kränka mottagaren.

Stina Wollter har blivit rikskänd genom sitt instagramkonto och sin kroppsaktivism. Under hashtaggen, #stinawollterdansarförlivet publicerar hon filmer på sig själv när dansar på det sätt som hon själv vill dansa på. Ibland i bikini eller underkläder,  ibland inte. Det är hennes protest mot de rådande idealen och normerna för hur kvinnor ska se ut och uppföra sig.

Stinas konto växte snabbt och när det stängdes ner hade det 61 000 följare.

I helgen vann hon kategorin: Årets sociala mediestjärna på Uppsalavimmel Awards på Birger Jarl för för sitt instagramkonto.

– Jag startade kontot på trots för att ta tillbaka mig själv och bli av med alla negativa känslor av skam och självförnekelse kring min kropp. Och sen bara växte kontot hela tiden, säger Stina Wollter.

Kort efter att Stina Wollter skrivit på social medier att hennes konto stängts ner, startade hennes följare hashtagen, #openstinasaccount och fick hundratals arga reaktioner på bara en timme.

– Ett typiskt exempel på dubbelmoral, skriver en person.

– Vilken dubbelmoral av patriarkatet, skriver en annan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Frithiof