– Det är ingen traditionell uppsättning, inga skådespelare med. Vi kallar det för en dramapedagogisk teaterföreställning, en ny, interaktiv form här på Stadsteatern, säger Maria Trost, dramapedagog.

Tillsammans med Uppsala stadsteaters andra dramapedagog Sara Waller och barn från förskolor i Knivsta, Gottsunda, Morgongåva och Sävja har de arbetat fram föreställningen som ska passa för barn i åldrarna tre till fem år.

I en ramhandling går två systrar ner i en källare för att leta fram ett spel. De öppnar lådor som kanske har läskigt innehåll. Barnen får ge förslag på hur man kan göra för att mota rädslan för spindlar, spöken eller vad det nu kan vara som kommer fram ur lådorna.

– Vi improviserar efter barnens förslag, men vi vet inte vad som kan hända, förutom vår ramhandling. Det kan bli vad som helst, glitterkaskader eller tokiga kostymeringar, säger Maria Trost.

Barnen får styra handlingen från sina platser på golvet framför scenen. Enligt Maria Trost har de barn som medverkat i framtagningen av konceptet tyckt att det har varit kul att få vara med och skapa på teatern.