"Spelningarna i Gottsunda är roligast"

Labyrint är tillbaka med nya singeln "Så Ajaib" som kompletteras med en video där några "kompisar från förr" dyker upp.

7 juni 2018 18:00

Hiphop-gruppen Labyrint har sina rötter i Gottsunda där Aki (Aleksi Swallow), Jacco (Jacques Mattar) och Dajanko (Dejan Milacic) tillsammans med producenten och DJ:n Sai (Simon Wimmer) till stora delar växte upp och gick i skolan. De startade gruppen 2007. Elva år senare är Labyrint en etablerad grupp och räknas som en av landets största i sin genre. Just nu är de aktuella med "Så Ajaib".

– Låten är inte helt ny för oss, den har legat klar ett tag. Men nu kände vi att det var dags att ge ut den, säger Aki, som är nöjd med resultatet och Masse Salazars produktion.

Ajaib är slang och betyder vacker, bra eller rent av magisk. I texten finns ingen samhällskritik utan den handlar uteslutande om kärleken till kvinnorna i bandmedlemmarnas liv.

Till låten finns också en video eller kanske snarare en kort novellfilm. Handlingen är inspirerad av den förbjudna kärlekshistorien mellan "Gina" och "Manolo" i 80-talsfilmen "Scarface" med Al Pacino i huvudrollen. Pacinos roll i videon görs av av den svenske skådespelaren Ray Jones, känd från bland annat "Sökarna". Rollen som Manny görs av David Tainton, som hade en huvudroll i en annan 90-talsfilm, "Vinterviken". Övriga roller innehas av Linda Pira och Roy Rizk.

– Vi i Labyrint har inte haft så mycket att göra med själva filmen. Men det är kul att Ray Jones och David Tainton medverkar. För oss som växte upp på 90-talet var det stort med filmer som "Sökarna" och "Vinterviken" där förorten och såna som vi fick ta plats, säger Aki.

Själv lämnade han Gottsunda och Uppsala för många år sedan och bor numera i Stockholmsförorten Alby. Inte heller Dajanko bor kvar i Uppsala, däremot har Jacco och Sai blivit stan trogna. Spelningarna i Uppsala och framför allt i Gottsunda beskriver Aki som speciella. I fjol spelade Labyrint på Reggaefestivalen. Så blir det inte i år, däremot dyker gruppen upp på sin ultimata hemmaplan i samband med festivalen Gottsunda HipHop i månadsskiftet augusti-september.

– De konserterna brukar vara de roligaste vi gör. Det blir som en hemmafest med folk i alla åldrar nedanför scenen på parkeringen vid Gottsunda centrum, säger Aki.

Dessförinnan blir det ett antal spelningar runt om i Sverige plus en del jobb i studion. Planen är att så småningom följa upp gruppens andra fullängdsalbum "Garalaowit" från 2014 med ett nytt album.

– Men vi har faktiskt släppt en hel del musik sedan dess. Vi har ju gett ut tre ep som vi spelade in på Jamaica plus några singlar från studiosessioner här i Sverige, påpekar Aki.

Labyrint

Bildades 2007 i Gottsunda.

Har släppt två album: Labababa (2011) och Garalaowit (2014).

Ett stort antal singlar och ep:n har också getts ut. Den senaste, "Så Ajaib", kom i slutet på maj.

Medlemmarnas liberala inställning till cannabis har skapat debatt. Svenska kommittén mot antisemitism har även kritiserat Facebookinlägg från Jacco för att bland annat relativisera Förintelsen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sterner