Sommar = mindre läsning i Uppland?

Upplänningarna läser helst deckare och lättlästa romaner under semestern – men de kommer även att läsa mindre än andra i sommar, enligt en ny undersökning.

29 juli 2019 09:30

För många innebär semestern tid för läsning. I en undersökning gjord av Ipsos, på uppdrag av Nextory, uppger 25 procent av svenskarna att de lyssnar och läser mer än vanligt under sommaren. Västmanlands län toppar listan över län där det kommer att läsas mest i sommar, medan Dalarna hamnar i botten. Uppsala län hamnar på plats fem över de län där det kommer att läsas minst.

Att Uppsalaborna skulle läsa mindre generellt är inget som märks på biblioteken i Uppsala.

– Intressant att höra. Det är svårt för mig att kommentera. Det låter tillförlitligt med så stort underlag, men det är inget vi märker av här, säger Sara Bengtsson, tillförordnad bibliotekschef.

Uppsala Bokhandel märker inte heller av att kunderna skulle läsa mindre än tidigare år.

– Vad man generellt kan säga är väl att läsningen som tidsfördriv mött stor konkurrens från strömmande talböcker och filmer. Men varför upplänningarna skulle läsa mindre vet jag inte, säger Mats Berglund, medhjälpare på bokhandeln.

På biblioteken i Uppsala ökar utlåningen av deckare och feel good-litteratur under sommarmånaderna.

– Många lånar böcker som finns på topplistorna, deckare och feel good-litteratur. Självbiografier går alltid bra och särskilt under sommaren. Utlåningen av facklitteratur minskar däremot, säger Sara Bengtsson.

Att deckartrenden är stark under sommaren tror hon beror på att många vill ha berättelser som griper tag i läsaren direkt.

– Många är kanske på semester eller i sommarstugan och behöver en kortare startsträcka för att komma in i berättelsen. Deckare utmärks av en stil och berättarteknik som passar bra för avkopplande läsning, säger Sara Bengtsson.

Uppsala Bokhandel märker av samma trender i läsvanor.

– I vanliga fall är våra kunder intresserade av facklitteratur och diskussionsböcker, men nu på sommaren är det mer deckare och lättlästa romaner som säljer. Få läser med understrykningspennan i handen under semestern, säger Mats Berglund.

Böckerna ska även vara slitstarka och tunna för att få plats i resväskan eller klara av en dag på stranden.

– Vi säljer mer pocket under sommaren. Många vill ha böcker som är lätta att ta med sig och som man inte behöver vara rädd om, säger Mats Berglund.

På Uppsala Bokhandel märker de att antalet kunder i butiken minskar under sommarmånaderna.

– Uppsala är ju ingen bad- eller shoppningort. Vi märker att det är färre människor på stan. Det snackas även mindre om böcker i media. Det kommer lite trötta artiklar med rubriken ”Det här ska du läsa i sommar”, säger Mats Berglund.

Även biblioteken har det lugnare under sommaren, men många lånar däremot mycket i juni.

– Färre besöker oss eftersom det är lågsäsong och skolterminen är slut. Men i stället kommer många barn hit med sina föräldrar för att besöka våra aktiviteter. Jag tror att färre lånar i juli eftersom vi har långlån under sommaren. Då planerar man sin läsning och lånar på sig böcker i juni. Efterfrågan på våra digitala tjänster ökar däremot hela tiden, säger Sara Bengtsson.

Hon planerar själv att läsa en biografi och en deckare i sommar.

– Som vanligt har jag tagit med mig en alldeles för stor bokhög hem. Jag planerar att läsa en biografi över Thomas Cromwell och en deckare av Peter May som utspelar sig på Yttre Hebriderna, säger Sara Bengtsson.

Svenskarnas sommarläsning

Undersökningen utfördes av undersökningsföretaget Ipsos på beställning av den digitala boktjänsten Nextory.

Den är viktad på kön, län och ålder för att vara nationellt representativ.

Respondenterna fick svara på frågan ”Hur många böcker kommer du läsa eller lyssna på under juni, juli och augusti i år?”. Med läsning avses både fysiska böcker, ljudböcker och e-böcker.

Var femte person uppger att de kommer att läsa minst sju böcker under juni, juli och augusti.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Amanda Norgren