Solodebutant med full kontroll

Anna Berglund är musikern som gillar att ha kontroll. På solodebuten "Songs within the spectrum" är hon sångerska, kompositör och producent. Plus att hon spelar synthesizer.

8 maj 2019 07:00

27-åringen Anna Berglund är född och uppväxt i Uppsala. Artistiskt står hon på flera ben ända sedan hon gick ut Rosendalsgymnasiet och började utbilda sig musikaliskt på folkhögskolor och nu senast Kungl. Musikhögskolan. Där blev hon i fjol klar med sin masterutbildning efter fem års studier.

Musiken kom in i hennes liv tidigt. Repetitionerna och konserterna med Uppsalas barn- och ungdomskörer gav en bra grund att stå på. Hon nämner körledare som Maria Hudecek, Anna Marklund och Helena Parrow.

– Jag är också glad att jag gick på folkhögskola innan jag började på Musikhögskolan. Jag rekommenderar alla att gå på "folkis" innan de börjar en högre utbildning, det ger väldigt mycket på flera plan, säger Anna Berglund som själv pluggade på Wik, Bollnäs och Skurup efter studenten.

Sedan länge är hon hemtam inom jazz och pop. Hon spelar och sjunger på allt från bröllop och fester till stora konserter. I maj är hon extra aktuell med nyskriven musik där hon använder sig av artistnamnet Anna Arco. På valborgsmässoafton släpptes smakprovet "Rupture" och i mitten på maj kommer singel nummer två, "Never in love".

Båda låtarna förebådar kommande albumet "Songs within the spectrum" (29 maj). Musiken kan beskrivas som genreöverskridande men ligger måhända närmare popen än jazzen utan att för den skull hamna i mittfåran. Det är personligt och uttrycksfullt med Annas växelvis lena och spruckna röst i fokus.

Varifrån kommer artistnamnet Anna Arco?

– Det är en lek med mitt förnamn och grekiskans "an archos" som ligger till grund för ordet anarkism och betyder "utan härskare" eller "utan herrar". Och det är ju så jag jobbar – utan bolag, producent eller något sånt. Jag skriver till och med pressmaterialet själv. Arco kan ju betyda båge också, vilket passar min, i mitt tycke, melodiösa musik.

Tidigare har hon gjort ett jazzalbum med konstellationen Berglund Band, släppt ett par singlar som Anna Arco och samarbetat med stråkkvartetten Migdal Strings.

Ett lite udda sidospår ben är hennes "tyska karriär" tillsammans med jazzgruppen Nordsnø ensemble i Hamburg. Repertoaren består av nordisk folkvisa i moderna jazzarrangemang.

– Jag sjunger på svenska och fejkad norska (skratt). Tyskarna är väldigt förtjusta i den skandinaviska lite vemodiga folkmusiken, så det är ofta fullsatt på våra konserter.

Närmast ska Anna och bandet framträda på den stora jazzfestivalen ElbJazz i Hamburg kommande månadsskifte.

Anna Berglund

Född 1991 i Uppsala där hon bodde fram till 20-årsåldern.

Satsar nu på en solokarriär som Anna Arco med singelsläpp som "The Ocean", "Dagger to the heart" och "Rupture".

Släpper debutalbumet "Songs within the spectrum" 29 maj.

Kuriosa: Har nyligen avslutat ett vikariat som chefredaktör på Orkesterjournalen, där hon även är frilansskribent.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sterner