Solig start på Kulturernas karneval

Färger, glitter, rytmer och svett som rann nedför pannan. Solen log mot Kulturernas karneval när den inleddes på lördagen, skriver Ellinor Skagegård som var på plats.

24 maj 2014 17:17

Hela slottsbacken pulserade när det långa karnevalståget ringlade likt en färgglad orm nedför gatan. Glitterklänningar och fjäderplymer, magdans och capoeira och flaggor i mängder av färger blandades med olika rytmer som smälte samman i ett enda stort bultande. Precis som ett karnevalståg ska vara. Och Kulturernas karneval kunde knappast ha valt en bättre helg, med en gassande sol som vore det själva Rio.

För sjätte året arrangeras Kulturernas karneval, en folkfest som har blivit en allt mer efterlängtad tradition för Uppsalaborna. Detta märktes inte minst då arrangören Sakip Murat Yalcin röstades fram som förra årets kulturprofil av unt:s läsare. Det märktes också på lördagen då halva Uppsala ställt upp sig längs gatorna, beväpnade med mobilkameror, för att ta del av det färgsprakande tåget.

En stor plats tog den brasilianska sambamusiken, representerad av flera slagverksgrupper och bilsläp med livemusik. Magdansarna såg ut att ha det varmt i sina långa kjolar, även om det förstås fläktade om magen.

Två kvinnor i praktfulla kläder dansade på varsin sida av en stor romsk flagga, Svensk-Kinesiska kulturföreningen lyckades hålla sin egen lågmälda rytm i all kakafoni och Uppsala Waldorfskola bar på fredsduvor. Bara fyra tappra var man i gruppen Bibliotek Uppsala, som klätt ut sig till troll. I över två timmar dansades det genom staden, och även om svetten rann från pannorna var stämningen på topp.

På själva festivalplatsen, Botaniska trädgården, hade festligheterna varit igång sedan länge. Från marknadsstånden osade det thaimat, indiskt, mexikanskt och all möjlig mat från olika delar av världen. Ramin Sattari vandrade omkring med tre månader gamla Edvin i barnvagnen.

- Jag bor i Uppsala men har inte vetat så mycket om det här förut. Nu läste jag på Facebook för en stund sedan att en kompis skulle dansa och vi tog oss hit. Jag tycker att det verkar väldigt lovande och kan bli en bra festival.

Angela och Christer Pettersson hade kommit från Östhammar för att se om Uppsalaevenemanget kunde mäta sig med Östhammars musikvecka.

- Vi är båda väldigt Afrikaintresserade, så här finns mycket för oss. Mat och musik från hela världen, det är precis så det ska vara! Men jag blev lite besviken över att det inte fanns jamaicansk jerkkyckling, det hade jag trott, sa Angela Pettersson.

På den mindre kulturalla-scenen bakom orangeriet hade folk hittat skuggiga fläckar och lyssnade på Uppsala artisten Sadness Theory. Till gitarrkomp sjöng hon egenskriven pop på svenska och engelska, med en viss ton av Kate Bush i rösten. Hon fick dock konkurrens när karnevalståget anlände till festplatsen och satte igång ett megajam där den som ville fick vara med. Det hettade till i en slagverksduell mellan två av grupperna.

- Unidos da Suécia spelar brasilianskt från Rio, medan Maracatu Aurora Boreals rytmer kommer från Recife i norra Brasilien. De är mycket mer suggestiva än de från Rio, förklarade Kalle af Ekenstam som själv spelat brasilianskt i 25 år.

Proffsiga storbandet SKAnsen fick sedan inviga den stora karnevalsscenen. Deras partyglada ska fick festen att höjas ytterligare ett snäpp, och de uppmanade publiken att smittas av deras ”skamani”.

Med förutsättningarna på sin sida kunde det inte ha börjat bättre för Kulturernas karneval, som också pågår under söndagen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ellinor Skagegård