Ett rum med vita väggar och mörkt trägolv visar sig på skärmen. Tavlor i guldramar och en gammeldags fåtölj med slitet, blommigt tyg. Och så i mitten av rummet: en kromad dansstång och en kvinna som i svarta hotpants och kort topp svingar sig runt den.
Ester Lahti, eller Ester Fox som Uppsalaartisten numera kallar sig, snurrar runt stången samtidigt som hennes cover på låten ”Like I would” fyller musikvideon.
– När jag hörde Zayns senaste låt tyckte jag att den var så grym att jag bara måste göra en egen version på den. Och så hade jag den här pole-idén till videon, säger hon med ett stort leende.
Hon är 21-åringen som nyligen släppte sin debut-ep ”Ecstasy” och som redan har hunnit bocka av musiktävlingar som Svensktoppen nästa och Idol. Förra årets medverkan i TV4:s stora tv-produktion fick avsluta ett kapitel i Ester Lahtis musikskapande. Tävlingen gav henne erfarenhet, och när UNT träffar henne på ett fik i Uppsala säger hon att hon inte ångrar att hon var med – men att hon vill visa att hon är mer än så.
Det nya namnet Ester Fox ska markera att hon är en egen artist och inte något som ett tv-program kan forma. Men det vi framför allt ska komma att prata om är inte Idol eller EP-släpp, utan musikvideon till ”Like I would” och budskapet hon förmedlar i den.
Poledancing är en kombination av dans och akrobatik där olika trick utförs på en vertikal dansstång. Många kopplar poledance till striptease men det är som styrkekrävande träningsform den har fått fäste i våra träningslokaler de senaste åren. För Uppsalaartisten började kärleken till stången i höstas. Hon var då sjukskriven på grund av depression och fick rådet av sin terapeut att aktivera sig mer.
– Jag har aldrig mått så dåligt i hela mitt liv, det var verkligen tufft. Men så hade jag hört att man blir skitsstark av pole så jag tänkte att jag provar. Efter bara ett par veckor hade jag beställt hem en egen stång, säger hon.
Som de flest unga tjejer har Ester Fox påverkats av samhällets syn på kroppen – hur den ser ut och vad den ska användas till. Inledningsvis kände hon sig också obekväm i Uppsala Danscenters poledancing-studio. Hon var större än de andra i gruppen och inbillade sig att hon inte passade in. Men efter att ha tvingat sig att gå till träningen varje söndag, trots att hon helst bara ville sova bort dagen, hände något.
– Det kändes som att man växte lite för varje gång man var där. Vi står där i hotpants och sporttopp och det är liksom ingen grej för någon av oss! Poledancing är stenhård träning och jag har aldrig fått så mycket blåmärken av någon sport förut, säger Ester Fox med ett högt skratt.
Söndagarna i studion blev en ljuspunkt i tillvaron och den egna dansstången i rummet i Sala backe används frekvent. Det var också där hon, ensam med sin kamera, spelade in musikvideon till artisten Zayn Maliks hit. Att det var kärleken till stången och den nyfunna acceptansen av den egna kroppen som skulle bli videons tema visste hon redan från början. Hon brinner för budskapet och genom musiken har hon funnit ett sätt att sprida det. Nu vill hon få andra att inspireras och att se på sina kroppar så som hon ser på sin egen.
– Objektifieringen av en kvinnas kropp stöter man på varje dag. Inte nog med att vi möter det hos andra, vi lär oss att objektifiera oss själva också. Hur sjukt är inte det?!
Responsen har inte låtit vänta på sig. Det är framför allt unga tjejer som har hört av sig och tackat för videon. Ester Fox tar upp sin telefon och frågar om hon får visa en sak.
Hon klickar sig in på Instagramkontot ”The nakeddiaries” som har över 92 000 följare och lägger upp bilder som användare själva skickar in.
– Du ser här att det är bilder på vanliga människor. Vanliga kroppar – jag älskar det! Och mitt i flödet dyker jag upp.
Den scrollande tummen stannar vid en stillbild från Ester Foxs video och visar henne själv högt uppe på dansstången. Under har det fyllts på med ett par tusen gilla-markeringar och mängder med kommentarer. Ester Fox läser högt med stolt och lycklig röst: ”You’rebeautiful”, ”Preach”, ”So inspiring”.
– När jag såg det här började jag storböla. Jag har gjort det som jag brinner för – inspirerat andra. Det här kontot är ett säkert rum där man slipper dömande kommentarer. För mig är musiken ett sådant rum och nu vill jag dra med mig andra in i det.