”Skräckfilmer handlar ofta om kärnfamiljer”

Linus Törneberg från Alunda saknade queera perspektiv i skräckgenren. Nu debuterar han med fem skräcknoveller med djävulen som röd tråd.

5 augusti 2019 07:00

– Det känns jätteroligt. Jag har skrivit länge och försökt bli utgiven. Och skräckgenren känns väldigt inne just nu, speciellt i filmer och serier, säger Linus Törneberg.

Han är uppvuxen i Alunda nordost om Uppsala och gick gymnasiet i Gimo. Efter studenten flyttade han till Stockholm för att gå en teaterutbildning. I dag arbetar han heltid på en larmcentral.

– Skrivandet har alltid funnits där samtidigt som jag har gjort annat, säger Linus Törneberg.

Novellerna innehåller både nyskrivna och äldre texter som han har samlat på sig under åren. Varje novell följer en huvudkaraktär under en viss tidsepok, från 1600-talet till 2100-talet. Novell nummer två utspelar sig i Österbybruk på 1800-talet. Där har Linus Törneberg själv arbetat som turistvärd under somrarna på gymnasiet.

– Jag ville bygga upp historien kring den tid då Österbybruk hade sina glansdagar. Jag trivdes själv bra där under mina somrar, säger Linus Törneberg.

Novellen handlar om den uppdiktade Arvid som föds 1833 på bruket. Han är son till inspektorn och har hela livet utstakat för sig. Efter att hans mor dör i barnsäng börjar det viskas om att han är Djävulens son.

– Arvid är en helt vanlig man vid den tiden. Han träffar en manlig militär i Stockholm som han vill rymma med. Samtidigt händer det massa spöklika saker, säger Linus Törneberg.

Han upplever att queera perspektiv saknas i skräckgenren.

– Jag ville få en annan representation i skräckvärlden. Jag vet inte hur det ser ut i litteraturen, men skräckfilmer handlar ofta om kärnfamiljer som utsätts och hemsöks, säger han.

Han är själv en stor skräckfantast och hoppas kunna skrämma sina läsare.

– Jag älskar adrenalinkicken man får av skräck. Skräck sätter sig i en på ett särskilt sätt. Jag kommer fortfarande ihåg vissa filmscener jag har sett. Jag vill att läsaren ska titta sig en extra gång över axeln eller under sängen innan läggdags, säger han.

Serien heter ”Djävulssägnerna” eftersom djävulen fungerar som en sammanhållande länk genom berättelserna.

– Jag kollade på den nya versionen av ”Sabrina tonårshäxan” på Netflix och inspirerades av idén om djävulen som en bärande karaktär. I sista novellen finns en stor tvist som förklarar varför djävulen gör som han gör. Det går att läsa novellerna separat, men helst ska man såklart läsa alla delarna i följd för att få hela bilden, säger Linus Törneberg.

Första boken släpps 22 augusti.

– Nu väntar jag på att få hem första boken från förlaget. Det känns stort, säger Linus Törneberg.

Linus Törneberg

Ålder: 29 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Sambo Jack med respektive familjer.

Gör: Debuterar med ”Djävulssägnerna” på Tallbergs förlag. Arbetar på larmcentral.

Bakgrund: Uppvuxen i Alunda, har gått gymnasiet i Gimo och en teaterutbildning i Stockholm. Arbetat som turistvärd på Österbybruk. Har även arbetat på Östhammars Nyheter och Boulevardteatern. Utbildad bartender och undersköterska.

Intressen: Skräck, teater/musikal, träning och att resa.

Planer: Söka sjuksköterskeutbildningen till våren och fortsätta skriva.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Amanda Norgren