Härligt mycket jazz

Björn G Stenberg ser med stor glädje på att jazzen har så stort utbud både på livescenen och på album. Återigen finns en stor skivhög att njuta av, inte minst av de skickliga kvinnor som står för en stor del av musiken. Och Uppsala finns med på ett hörn.

12 april 2018 07:33

Visst, det är lite för sällan det verkligen kommer jazz som sticker ut, musik som vågar gå sina egna vägar. Oftast handlar det om traditionsbärare, musiken som för musiken vidare. Men för det mesta handlar det också då om skickliga musikanter så det är bara att njuta av den hur som helst.

Veteranen Bobo Stenson har samlat vännerna Anders Jormin, bas, och trummisen Jon Fält runt pianot och levererar suverän musik på "Contra la indecision". Musiken sträcker sig från egna kompositioner till verk av Eric Satie, Béla Bartók och Silvio Rodriguez. Allt smälter samman till en egen brygd som slår det mesta.

Den är utgiven på skivbolaget ECM, vilket brukar borga för fantastisk musik. Även estniske pianisten Kristjan Randalu visar att han hör hemma där med albumet "Absence". Med sig har han gitarristen Ben Monder och trummisen Markku Ounaskari som gör detta till ett trioalbum. Tillsammans gör de eftertänksam och kommenterande musik som långsamt äter sig in i medvetande.

Det är förstås old news att säga att kvinnorna tagit för sig av jazzen. Men om någon missat så läs vidare.

Amanda Ginsburg ligger någonstans på gränsen mellan jazz och pop på albumet "Jag har funderat på en sak". Hon sjunger om hur livet skiftar mellan blått och svart, mellan humor och melankoli. Med ett bra band bakom sig blir det tillsammans med hennes fina röst bra musik.

Amanda var nominerad till Bästa nykomling på P2:s Jazzkatten i år. Där blev saxofonisten Malin Wättring Årets jazzkatt. Varför visar hon tydligt på nya albumet "Harvest" där hon förutom egna kvartetten har med sig blåsarna från suveräna Bohus Big Band (senast på turné med Jill Johnson). Förutom en duktig solist är Wättring en mycket skicklig kompositör och arrangör. Det handlar om musik som är storslagen och innerlig på samma gång. Ett innovativt skivomslag gör inte saken sämre.

Ida Karlsson är en skicklig och utforskande saxofonist som vågar ta ut svängarna även om grunden är ganska traditionell. Det visar hon på "The Onions care" tillsammans med sin kvartett Idka Jazz.

Uppmärksammade violinisten Lena Jonsson brukar oftast finnas i de mer renodlade folkmusikaliska sammanhangen. Men på "Places" visar hon att hon är en gränsöverskridande musiker som lätt smugglar sin musik över folk, jazz och pop. Av detta sätter hon ihop en skön musik, både ekvilibristisk och stämningsskapande.

Även i gruppen Fartyg 6 är majoriteten kvinnor. På albumet "Allt faller" gör de spännande musik med ovanlig sättning. Ovanpå den vanliga grunden av piano, bas och trummor finns forna Uppsalamusikern Lisa Grotherus basklarinett och Daniel Gahrtons barytonsax. Det ger en särskild "låg" ljudbild som skapar fin stämning till Matilda Anderssons sång. Det här låter riktigt bra.

Fast självklart är det fortfarande i jazzen en majoritet av män. Och som förstås oftast gör bra musik även de. Mer basklarinett kan man få på skicklige pianisten Johan Gradens album "Olägenheter" där Per Texas Johansson finns med på bland mycket annat såg. Och inte minst är violinisten Josefin Runsten viktig i denna kammarmusikaliskt influerade jazz. Spännande kompositioner med duktiga musiker i en intrikat musikväv.

Mer Uppsala kommer på albumet "Där du går". Härifrån bördige Anders Hagberg improviserar på flöjt och sopransax till Johannes Landgrens orgel och piano över ett antal koraler, gregorianska hymner och folkballader. Det välspelade albumet har ett tydligt sakralt stämningsläge.

Påfyllningen av nya jazzmusiker är inget problem, även om medelåldern brukar vara hög i publiken. Linus Karlsson från Malmö är en av dessa imponerande unga musiker som låter sin mäktiga tenorsax styra musiken på "Days in between". Han har fötterna stadigt planterade i jazztraditionen med en vilja att tänja på gränserna.

Men vad är väl en saxofon mot två. På albumet "Trädet" spelar Joakim Milder mot/med Fredrik Ljungkvist tillsammans med trummisen Christopher Cantillo och basisten Pär-OLa Landin i en nutida, förvånansvärt melodisk jazz.

Pianisten Daniel Karlsson är en flitig utgivare av album. Hans femte med sin trio visar på en stadig utveckling och bjuder på nya klanger, lika välspelat som vanligt. Sist men inte minst: låna gärna ett öra eller två till saxofonisten Martin Küchen & Landaeus Trio på "Vinyl", härlig musik det också.

Jazz

FEM KAJOR

Bobo Stenson Trio

Contra la indecision

(ECM/Naxos)

FYRA KAJOR

Kristjan Randalu

Absence

(ECM/Naxos)

Malin Wättring

Harvest

(Havtorn)

Lena Jonsson

Places

(Playing With Music)

Fartyg 6

Allt faller

(Pacaya)

Johan Graden

Olägenheter

(Moserobie)

Anders Hagberg & Johannes Landgren

Där du går

(Swedish Society/Naxos)

TRE KAJOR

Amanda Ginsburg

Jag har funderat på en sak

(Ladybird/Naxos)

Idka Jazz

The Onions care

(Gammalthea)

Linus Karlsson

Days in between

(DO Records/Border)

Milder/Ljungkvist/Cantillo/Landin

Trädet

(El Dingo Records/Border)

Daniel Karlsson Trio

5

(Brus & Knaster)

Martin Küchen & Landaeus Trio

Vinyl

(Moserobie)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Björn G Stenberg