Singeltäta Sverige nätdejtar

ÖNSKETIDNINGEN. Inget annat land tycks ha så många singlar som Sverige. Samtidigt har nätdejting blivit vårt vanligaste sätt att träffa en partner på. Kan internet rädda oss från den stora ensamheten?

24 december 2010 17:24

Sverige är ett land befolkat av hemkära stugsittare, inte minst så här års då den bistra utemiljön kan få minsta lilla utflykt att kännas som en påbyltad rymdpromenad. Därför är det inte så konstigt att nätdejting har blivit populärt just i vårt land. Vi tillhör ju dessutom en del av världen som knappast har gjort sig känd för sina utåtriktade och passionerat kontaktsökande invånare.

Enligt en Sifoundersökning från i våras så svarade 23 procent att de hade träffat sin partner på en nätdejtingsajt. På andra plats kom ”via vänner” (21 procent), tätt följt av ”på jobbet” (14 procent) och ”på krogen” (13 procent).

Kanske har till och med du som läser det här inlett din senaste kärleksaffär med några trevande, generade knapptryckningar på ditt tangentbord. Internet är vår tids stora kärleksarena och påfallande ofta är det kvinnorna som har det psykologiska övertaget, åtminstone om man får tro författaren Marie Hagberg som just nu är aktuell med Handbok för singelmän – dejtingcoachens hetaste tips.
– Generellt sett är tjejer bättre på relationer än killar och det gäller även på nätet. Många killar skriver: ”Jag är 27 år och tränar mycket. Skicka en fråga om du vill veta mer”. Vilken tjej lockas av det? Han låter ju bara tråkig och egofixerad, säger hon.

Precis som i verkliga livet så krävs det alltså en hel del takt, ton, finess och förmåga att sticka ut ur mängden om man ska snärja en ny hjärtevän på nätet, inte minst med tanke på att den nya dejtingkulturen har lett till att kontaktytorna har blivit fler och tålamodet kortare.
– Nätdejtingen har bland annat gjort det mer accepterat att dejta flera personer samtidigt. På samma gång har själva dejterna börjat likna rena anställningsintervjuer där folk prickar av punkt efter punkt: Vill du ha barn? Jaha. När vill du ha barn? Jaså, då. Vill du gifta dig? Nähä, nästa tjej, och så vidare. På det sättet kan man säga att dejtandet har blivit mer kallt, säger Marie Hagberg.

Äldre tiders motsvarighet till dagens nätdejting, kontaktannonserna i tidningar, betraktades med en viss skepsis av majoritetsbefolkningen. I och med det stora genombrottet för nätdejting skulle man dock kunna tro att det är långt mer accepterat att ”annonsera” efter en partner i dag. Det håller dock inte Marie Hagberg med om.
– Min erfarenhet är att det fortfarande inte är helt legitimt att skylta med att man är singel. Jag har anordnat många singelaktiviteter och det har visat sig vara väldigt svårt att locka deltagare. Framför allt killar säger att de hellre skulle dö än delta i en singelaktivitet. Det är väldigt märkligt egentligen.

Hon påpekar bland annat att Sverige är ett land med ovanligt många singlar. Var tredje vuxen, eller 29 procent, bor i ett ensamhushåll i dag. Det påstås vara mest i hela världen.
– När vi har så många singlar och 70 procent av dem säger att de vill träffa en partner, då borde det väl inte vara något att skämmas för. Det är ett grundläggande behov vi har, understryker Marie Hagberg.

De senaste åren har flera nya dejtingsajter lanserats, många av dem med fantasifulla specialinriktningar. Färska dejtingtjänsten Alikewise bygger till exempel på litterär smak. Den som tycker om att läsa Camilla Läckberg vill också träffa någon som tycker om att läsa Camilla Läckberg, är tanken.

Frågan är dock i vilken utsträckning vi verkligen attraheras av någon som tänker och tycker precis som vi.
– Forskning har visat att de par som är mest lika varandra också har de mest långvariga förhållandena. Samtidigt finns det en önskan att man ska vara så pass olika att man kan komplettera varandra. Det absolut vanligaste är att man söker någon i sin egen krets, socialt eller etniskt, men partnern får inte vara för lika för då känns det incestuöst.

Den kanske mest bisarra dejtingservicen står amerikanska Scientific Match för. Genom att utgå från besökarnas dna-uppsättningar påstår företaget att de kan matcha ihop de par som har de bästa biologiska förutsättningarna att få ett lyckligt förhållande, ett fantastiskt sexliv och en frisk avkomma.
Marie Hagberg skrattar åt exemplet men betonar att man inte ska bortse från biologiskt betingad attraktion.
– Jag har själv genomfört tester där killarna har fått sova med t-shirtar på sig. Sedan har de stoppat tröjorna i påsar som tjejerna har fått lukta på. Ovanligt många lyckades faktiskt hitta sin partner på det sättet. Moderna företeelser som rökning, parfymer och p-piller sätter dock dessa biologiska signaler ur spel, förklarar hon.

I framtiden tror Marie Hagberg att vi kommer att få se ännu fler nischade dejtingtjänster.
– Det finns redan dejtingsajter för snygga människor, för fula människor, för högutbildade och för hiv-positiva. Alla dessa sajter måste dock se upp. Facebook håller på att ta över marknaden allt mer och det gäller även inom nätdejting.

ÖNSKAT AV

Önskat av kvinna som är 34 år och singel, och vill läsa mer om dejtingkultur. Hon vill vara anonym.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Björn Lövenlid