Sextiotalsschlager om Uppsalastudent lever kvar

Själva namnet från denna artikelserie om Uppsalalåtar genom tiderna är väldigt lik refrängen på norska Kirsten Sparboes "En student från Uppsala". Den blev en större hit i Västtyskland än i Sverige 1969 och lever vidare på Uppsalastudenternas gasker.

4 april 2019 10:12

Norska sångerskan Kirsti Sparboe var hur stor som helst i sitt hemland på 1960-talet. Hon hade också en schlagerkarriär i Tyskland. Redan som 19-åring vann hon norska mellon, Norsk Melodi Grand Prix, för första gången. Hon tävlade där ytterligare tolv gånger och kammade hem den nationella segern två gånger till. 1965 utsågs hon till "Årets toppartist" av Verdens gang.

Singeln med "En student från Uppsala" gavs ut första gången 1969. På baksidan var samma låt på tyska "Ein student aus Uppsala". Och faktum är att låten blev en något större hit i Västtyskland än i Sverige.

Här låg den tre veckor i augusti på Svensktoppen, på sjunde plats som bäst. I Tyskland blev det Sparboes mest kända låt och där nådde den plats 15 på topplistan.

"En student från Uppsala-lala.

Lalalalala lalalalala

En student från Uppsala-lala

Lalalalala la.

Från mitt trista kontor, jag till Spanien for,

För att helt koppla av, vid ett blått Medelhav.

Och när jag kommit ner, fick jag en kavaljer.

Han var inte spanjor, han var student från höga nord.

En student från Uppsala-lala

Lalalalala lalalalala

En student från Uppsala-lala

Lalalalala la."

Men lyckan blir kort för studenten åker hem till sitt institut och sångerskan är tveksam till om han kommer att hålla sina löften om att vänta på henne. Typisk schlagertext med andra ord. Men visst är det är trallvänligt kul att bo i en stad som slutar på "la"?

I UNT Kulturs artikelserie ”Uppsalalala” lyfter vi fram låtarna som på något sätt handlar om Uppsala, från förr till nu och från smalt till hits. Vill du tipsa om en Uppsalalåt? Fyll i formuläret på unt.se/uppsalalala. Artikelserien avslutas senare med en omröstning: Vilken Uppsalalåt blir läsarnas favorit?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanne Sigroth-Lambe