Sexism för att motverka sexism

Det är bättre att problematisera sexistisk humor än att låta bli, skriver Karin Andersson.

17 november 2013 08:10

Popartisten Lily Allen har i dagarna uppmärksammats för sin nya låt Hard out here, eller snarare för sin musikvideo till samma låt, om man nu kan skilja dessa åt. Med ironi och överdrifter driver hon med sexism och objektifiering av kvinnliga musikartister. I videon ses hon sjungande, väldigt lättklädd framför en grupp kvinnliga dansare som minst sagt dansar utmanande. Trots många hyllningar har även kritik redan nått Allen där röster menar att den feministiska agendan helt förbisett en antirasistisk dito: hon sjunger till exempel att hon inte behöver skaka rumpa då hon har en hjärna samtidigt som kvinnorna bakom, där flertalet inte är lika vita som Allen, gör just detta.

I Hard out here riktar popartisten även en känga mot sångaren Robin Thicke och dennes kritiserade hit Blurred lines (med en textrad som översatt blir ”Jag ska ge dig något stort nog att klyva din röv i två”). Samtidigt som Allen blir omtalad för sin video så förbjuds Thickes låt på ännu ett universitetscampus. Det är universitetet i Leeds som följer Edinburghs exempel och förbjuder studenter att spela låten som man menar har en ohälsosam syn på sex och samtycke.

Vad är då skillnaden mellan dessa två videos? Båda innehåller sexistisk framställning av kvinnor och påstås vara gjorda med humor. Den ena ses som feministisk och den andra som misogyn. Jo, skillnaden är att den ena problematiserar sexism och objektifiering i musikindustrin (Allen) medan den andra spär på och förstärker desamma. Som vi ser i kritiken mot Allens video så är det dock inte oproblematiskt att problematisera. Men det är fortfarande bra mycket bättre än att låta bli.

Musikvideo: Lily Allen - Hard out here

Musikvideo: Robin Thicke - Blurred lines

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Karin Andersson