Sex dagar av magi och komik

Under tisdagen invigs festivalen "Uppsala magic & comedy". För andra gången ska trollerikonstnärer och komiker från hela världen förenas på scener i stan.

14 april 1916 13:15

– Konceptet med magiker och komiker på samma festival är ju lite udda, men det är vad jag är road av. Många komiker har faktiskt börjat sina karriärer som magiker, säger Johan Ståhl.

Fast han tycker det är lite sorgligt med dem som lämnar magin, ett konstområde och ett yrke som han älskar.

Johan Ståhl har själv gjort en lång och internationell karriär som trollkarl, haft shower på flera ställen i världen, tagit silver och brons i VM i magi och har lett kurser, startat en högskolekurs i magi i Stockholm, samt inte minst framträtt i hemstaden Uppsala. Alldeles ensam drog han i gång den allra första Uppsala magic & comedy festival 2014, med scenkonstfestivalen Edinburgh fringe festival som ledstjärna.

– Efter min första festival här i Uppsala var jag helt slut och tog fyra månaders ledigt för att repa mig. Det gick bra, men till den här gången har jag skaffat en projektledare som hjälper mig, Anna Wikestedt Fällmar.

Som de flesta festivaler av rang har även denna vuxit. Ett veckoslut på ett enda ställe har blivit till nästan en hel vecka, sex dagar och på sex ställen. Invigningen i kväll, tisdag är på Reginateatern. Sedan ska Radisson Blu, Norrlands nation, Konserthuset, Uppsala stadsteater samt stadens gator vara scener för festivalen.

Bland årets uppsättning av artister märks tyska 14-åringen Moritz Mueller som redan hunnit vara med i amerikansk tv med sitt mynttrolleri, Mahdi Gilbert, som tillhör de mest fingerfärdiga magikerna – trots att han är född utan händer, Norbert Ferré, en av festivalens världsmästare i magi. Bland komikerna finns John Cleese, Al Pitcher och Ann Westin.

– En annan av mina favoriter är Anders Flanderz ensamorkester. Hans 17 instrument är tejpade med silvertejp. Men oj, när han börjar spela! Honom kan vi se på gågatan samt på familjeföreställningen Upp-Sala-Bim, berättar Johan Ståhl.

Själv ska han vara konferencier på nästan alla föreställningar.

– Nytt för i år är att studenterna får en egen festivaldag på Norrlands nation. Där krävs det kårleg och biljetterna är lite billigare.

Tillgänglighet är ett honnörsord för festivalgeneralen. Förutom föreställningar som man köper biljett till blir det gratis på Uppsalas gator och torg och på Magisk marknad på Konserthuset på lördagen. Några av artisterna kommer också att trolla på Akademiska sjukhusets barnavdelning och på asylboenden i Uppsala.

Parallellt hålls också de Nordiska mästerskapen i trolleri i Uppsala, men det är ett hemligt arrangemang.

Fakta Trollerikonsten har uråldriga rötter Fakta Stå up började på brittisk varieté

I urtid var shamaner länken till andevärlden och där har också trollerikonsten sina rötter.

De första nedtecknade trolleritricken finns i 4 000-åriga egyptiska skrifter.

På 1500-talet började man trolla i syfte att underhålla.

I en bok från 1700-talet om hur man som gentleman lyckas i sällskapslivet finns även trolleritricks.

Den första magikern som uppträdde i frack var franska urmakaren Jean Eugene Houdin på 1800-talet. Han använde mekaniska maskiner och kallas för den moderna trollerikonstens fader.

För ett par hundra år sedan fanns det underhållare som skämtade mellan numren på varietéföreställningar, music hall. Under andra världskriget dök benämningen ”stand up comedian” upp i USA. I Storbritannien började då komiker som Tommy Cooper och Peter Sellers att skämta ensamma på scenen.

Underhållningsformen renodlades av Henny Youngman, Bob Hope och Mort Sahl. Med Lenny Bruce blev den moderna ståuppstilen etablerad på 1960-talet. Till Sverige kom humorformen på allvar mot slutet av 1980-talet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!