Se bilderna från årets Kulturnatt

Kulturnatten fyllde 30 år i år och firade med cirka 600 evenemang, från förmiddag till natt och lockade många besökare. UNT Kultur var på plats hela dagen till sena natten för att fånga stämningen.

9 september 2018 07:00

13.25: Att kalla Kulturnatten för just en kulturnatt stämmer inte riktigt då det händer saker i Uppsala hela dagen. Som fäktning vid Riddartorget, Rickard Vesterberg från Bälinge var en av dem som fäktades under dagen. Uppsala historiska fäktskola har cirka 50 medlemmar i Uppsala. Och de höll till på Riddartorget vid domkyrkan.

15.00: I OD-borgen ordnades tangokurser under Kulturnatten.

– Det är en väldigt trevlig stämning, nere vid vattnet där vi har varit. Jag är dansintresserad och ville gå hit, säger Joakim, en av de som deltog i tangon.

Enligt instruktörerna är tango något annat än det du ser på Let’s dance. Kursdeltagarna för lära sig att tango inte är jazzigt, utan rakt och stringent och det gäller att tänka på hållningen. De börjar med att gå i takt, och lyfta sig i håret.

18.00: Det var 60 år sedan filmen Mannekäng i rött spelades in på Forumgallerian. Under Kulturnatten hade en liten salong dykt upp i den nyrenoverade gallerian och alla röda säten var fyllda med människor.

UNT träffar Robert i kön till filmen.

– Det fanns inte så mycket att välja på. Hoppas den är bra, säger Robert som inte sett klassikern förr.

19.00: Ljuset släcks och artisten Rhys drar i gång på Uppsala konsert och kongress. Hon inleder med låten Too good to be true. Rhys berättar i mellansnacket att hon har en rejäl förkylning, men hon kör på ändå. Trots en skrovlig röst så jobbar svenskamerikanskan för att lyfta taket och släppa in sensommarnatten.

20.00: Det är ett späckat program när Kulturnatten firar 30 år. Det var Författarstafett på Missionskyrkan med bland annat tidigare Livets Ord-medlemmen och numera prisade journalisten Thomas Arnroth, det var riddarspel i Odinslund och utomhusbio som visade Tårtgeneralen vid Skeppskajen som lockade flera hundra besökare. Man kunde också lära sig mer vinyl- och ölkulturen i Bryggeri Ångkvarn fram till midnatt.

20.40: Spelade det återförenade Uppsalabandet Amanda Om Natten spelar ”I en spegel” på Fyriskällan. Det var en hög kvalitet på både musik och mellansnack på bandets spelning.

21.25: Uppsala Waldorfskola höll i den traditionella eldshowen.

Kom i tid, uppmanade de besökarna till på sin hemsida. Värt att minnas till nästa år. På plats var det mörkt och många deltagare.

Det fanns ljus, det var finstämt.

Som ett överdådigt luciatåg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Niklas Skeri Matilda Nilsson Johanna Åberg Tobias Flodin