Med en ny singel i bagaget och ett nytt album på gång är Ebbot Lundberg och hans band The Indigo Children ute på turné runt landet. På fredagskvällen var det Katalins tur att få välkomna dem. I Uppsala finns en trogen publik som har följt Ebbot från tiden med Union Carbide Productions via Soundtrack of our Lives och gästspel med Trummor & Orgel fram till dagens solokarriär. Det märktes också på Katalin där många sjöng med i varje låt, ropade önskemål och höll stämningen hög genom hela spelningen.

Låtlistan blandade material från solodebuten ”For the ages to come”, smakprov från det kommande albumet ”The Kybalion” och Soundtrack of our Lives-favoriter som ”Nevermore” och ”You are the beginning”. Lundberg har en unik förmåga att förena influenser från 60-talets psykedeliska rock, det tidiga 70-talets hårdare rock och samtida indiepop och få det att låta både tidlöst och originellt. Hans karaktäristiskt riviga röst, de mångbottnade texterna och den intensiva inlevelsen i varje låt gör att det låter omisskännligt som Ebbot. På scen är han långt ifrån den jovialiske mysfarbror han lite framstått som i TV-programmen ”Så mycket bättre” och ”Ebbots ark”, istället går han helt upp i låtarna och får publiken med sig in i hans musikaliska universum. Denna kväll hölls mellansnacket till ett minimum och han verkade närmast skygg när han pratade med publiken. Det blev en fängslande kontrast mot den självklara pondus och angelägenhet han sedan visade när han sjöng låtarna.

Även bandet har en magnetisk scenkarisma. De framstod som en synnerligen sammansvetsad enhet, som huggen ur ett stycke snarare än som fem enskilda musiker. Att de alla bar svarta skjortor förstärkte detta visuella intryck. Vare sig de öste för fullt eller hittade rätt stämningsläge i de lugnare låtarna gav de musiken en påtaglig nerv.

Som bäst var spelningen när tempot sänktes, då kom både Ebbots röst och musikernas inramning helt till sin rätt. I några av de rockigare låtarna hamnade sången för lågt ner i ljudbilden och då försvann också en hel del av musikens kraft.

Ebbot Lundberg har skördat många musikaliska triumfer tidigare. Spelningen på Katalin blev ett nytt styrkebesked och de smakprov han bjöd på från det kommande albumet visade att hans kreativitet fortsätter att utvecklas. En klart minnesvärd spelning!