Ståhls nära magi ger huvudvärk

Magi i närbild, ett avskalat möte med en trollkarl. Johan Ståhl bjuder på intim publikkontakt när han skickligt och roligt visar sina konster. Hollywood nästa!

21 februari 2019 09:11

Man kan säga att Uppsalamagikern Johan Ståhls nya show är ett slags motsats mot till exempel Joe Laberos, utan att lägga några värderingar i det. Där Labero satsar på de stora gesterna ser Ståhl världen i en vattendroppe. Han kommer riktigt nära publiken i Stadsteaterns minsta scen, kallad Intiman. Blott 30 personer per föreställning, där främsta radens besökare kommer ungefär bara någon meter från honom.

Det är vågat, ju närmare man kommer desto större risk att avslöjas, väl. Men Johan Ståhl är lugn och säker och har till och med uppmaningar som ”håll koll på det här” då och då. Ibland visar han – tror man – hur ett trick går till, bara för att man blir lurad igen. Som en i publiken uttrycker det efteråt, ”ibland blir man nästan arg när man manipuleras så här. Han är verkligen duktig”.

Det är bara att hålla med. Mig överraskar han hela tiden, även när jag stenhårt koncentrerad bestämmer mig för att inte följa det uppenbara utan till exempel titta på den hand som inte är upptagen. Jag försöker beräkna sannolikheten hur något ska kunna inträffa och om någon i dem han tar fram ur publiken att assistera är mutad. Eller allihopa?

Men när han knyter samman hela showen på slutet är det bara att kapitulera. Att försöka förstå hur det gått till innebär bara huvudvärk. Då är det bättre att utnyttja den extra livslängd man fått med alla skratt till något annat. Johan Ståhl är duktig på att prata och skämta under det hela, jag skulle nästan enbart kunna lyssna på honom i en stå-upp. Självklart är det ett av de viktigaste verktygen för att kollra bort publiken och det lyckas han bra med.

Han använder som sagt inga stora åthävor i sitt trolleri: kortlekar, mynt, lånade föremål från publiken (min vigselring åker till exempel på villovägar för att oväntat dyka upp i just ett ringtrick) och gafflar. Ta bara ett sådant trick som att han strax efter föreställningens slut tar fram en skål med glass (med gott strössel) och överlämnar till recensenten, med en skylt med dennes namn nedstucken i. Det är magi det!

Det där med Hollywood är dock ingen magi eller skämt. Efter att Johan Ståhl klarat av de förestående föreställningarna på Stadsteatern väntar The Magic Castle i Hollywood, Los Angeles, USA. Kom ihåg var ni såg honom först, han är verkligen bra denne lokale stolthet! (Med eller utan glass.)

Show

Vackra lögner med Johan Ståhl

Uppsala Stadsteater

Pågår

Show

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Björn G Stenberg