Samarbete om "världens roligaste magiker"

Ett drömprojekt för skådespelaren Göran Engman har blivit till ett samarbetsprojekt mellan två Uppsalascener. På fredag har "En kväll med Tommy Cooper" premiär på Reginateatern.

8 september 2015 09:48

– Tommy Cooper räknas till världens roligaste komiker. Pjäsen om honom innehåller några av hans bästa nummer från en mängd olika shower. Men den visar också på artistens mer privata sidor. Han hade ett hårt liv, säger Stefan Böhm, föreställningens regissör.

Magikern Tommy Cooper bar en röd fez vid sina framträdanden och var mest känd för sina skämt mellan trollerinumren och sina "misslyckanden" med tricken. I själva verket var Cooper en skicklig trollkarl och medlem i den ansedda The Magic Circle.

När han kollapsade på scen i slutet av sitt sista tv-sända framträdande 1984, trodde publiken först att det ingick i Coopers komedinummer och började därför att applådera och skratta.

Uppsättningen är ett samarbete mellan Reginateatern och Uppsala stadsteater. Man kan säga att tre teaterchefer är inblandade då Stefan Böhm var stadsteaterchef före den nuvarande Linus Tunström.

– Jag är för samarbeten i alla dess former och på alla nivåer. Och jag är glad att vi hittade detta projekt som passade att göra för oss och som passade på Reginas scen.säger Linus Tunström.

– Det är kul att samarbeta och det är bra för stan att vi gör det. Men för att det ska gå måste det vara rätt typ av föreställning, för vår del att scenografin passar in på vår scen och att den "stämmer" med vår övriga repertoar. Det gör den här pjäsen, tycker Paul Kessel som är chef för Reginateatern.

Tommy Coopers shower sändes även i svensk tv och Göran Engman var en av magikerns fans.

– Det är ju så att Göran Engman gör föreställningar om de som är hans idoler, som Elvis Presley och Frank Sinatra, och Tommy Cooper har varit en av hans idoler sedan han var barn, berättar Stefan Böhm.

Musikern Kettil Medelius medverkar också på Reginateaterns scen.

Även om Göran Engman kunde trolla lite förut så har han har fått träna upp sin fingerfärdighet lite mer till föreställningen.

– Vi har haft en av världens bästa nu levande magiker som trollerikonsult, Uppsalabon Johan Ståhl, säger Stefan Böhm.

Det är första gången Reginateatern och Uppsala stadsteater samarbetar om en föreställning. Stadsteatern planerar flera samarbeten med Uppsalas institutioner och organisationer. Efter jul sätts en pjäs upp tillsammans med Gottsunda dans och teater.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!