"Sälj inte ut Hospitalet"

Det är ledsamt att kommunen vill sälja ut Hospitalets lokaler till privata aktörer, när här finns en otrolig potential för ­kulturliv, skriver Johanna Uddén.

16 februari 2019 07:00

Ibland försöker man att ge Uppsala epitetet ”Kulturstad”. Vi ska till och med ska ansöka om att bli Europas kulturhuvudstad 2029. Om det innebär att kulturlivet faktiskt utvecklas på sikt och att de fria kulturutövarna verkligen får vara med, ja då kanske det är bra. I motsatt riktning går ändå kommunen själv som i dagarna presenterat en tävling kring Hospitalet. Man vill sälja ut lokalerna i Ulleråker till olika privata aktörer. Jag protesterar!

Kulturnämnden i Uppsala gjorde för något år sedan en utredning kring konstnärernas situation. Utredningen innehöll en kartläggning av behovet av ateljéer. Ateljéföreningen Hospitalet, som idag finns i den så kallade ”Vingmuttern”, är ett direkt resultat av utredningen. Mycket bra!

Kommunen äger bygganden och hyr ut en korridor till ateljéföreningen. Jag är själv en av de tjugotal kulturaktörer som är hyresgäst i denna korridor. Här har vi olika typer av arbetsrum plus gemensamma utrymmen. Möten mellan olika kulturutövare har gett flera intressanta samarbeten sedan vi flyttade in. Det här skulle utan vidare gå att utveckla till något större.

Nu har alltså kommunen utlyst en tävling där man vänder sig till marknaden för att se vad den har att erbjuda. Man menar att Hospitalet ska innehålla en publik verksamhet för alla kommuninvånare. Som exempel nämner Erik Pelling ”hotell- och konferensverksamhet”. Va?!! Det är ledsamt att kommunen anser att en sådan verksamhet är publik.

Uppsala saknar ett kulturhus. I Ulleråker råkar kommunen äga en stor byggnad med fantastisk potential, varför slarva bort den till kommersiella krafter? Platsen ligger bra till för promenader och annan rekreation för Uppsalaborna. Med ett starkt kulturellt utbud kan området även bli ett besöksmål för tillresta. Jag må vara naiv, men jag tror på kulturens kraft!

Ge Uppsala ett levande kulturliv och låt olika kulturföreningar verka i lokalerna i stället. Här finns utrymme för ateljéer, replokaler, utställningslokaler, filmsal och scener. Även grafikverkstad och keramisk verkstad behövs, liksom en verkstad för pedagogiskt arbete. Självklart ska besökarna kunna äta eller fika på uteserveringar i parken. En utomhusscen skulle också göra sitt till.

Den fantastiska parken kan utvecklas till en kommunal konstpark med återkommande biennaler och permanenta skulpturer. Området skulle kunna bli en blandning mellan Central Park, Wanås och Louisiana. Då snackar vi kulturstad.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johanna Uddén