Så svenska är kändisarna

Kris Kristoffersons farfar kom från Dalarna. Inför countrystjärnans Uppsalabesök har UNT har grävt efter andra kända amerikaners svenska rötter.

9 november 2012 11:45

Nästan fem miljoner amerikaner säger sig ha svensk bakgrund. De flesta är släkt med utvandrarna från den stora emigrantvågen 1851–1930. Några av dem medverkar just nu i SVT:s populära serie Allt för Sverige.

Kris Kristofferson
Musiker, skådespelare
För några år sedan utsågs Kris Kristofferson till hedersambassadör i Dalarna. Hans farfar Lars Christoffersson föddes i Nås i västra Dalarna och var soldat vid Dalregementet innan han emigrerade till USA 1904. Ett år senare kom hans fru Elin också över och 1936 blev de farföräldrar till gossebarnet Kris Kristofferson. Resten är, som det brukar heta, historia.

 

 

Julia Roberts
Skådespelare
Julia Roberts morfars mor hette Elin Johnson och föddes 1884 i By församling i nuvarande Säffle kommun, Värmland. Vid tre års ålder följde hon sina föräldrar till Brainerd, Minnesota. De drömde om ett bättre och rikare liv i Amerika, men det skulle dröja ett par generationer innan en släkting verkligen förverkligade den amerikanska drömmen. Julia Roberts har i perioder varit Hollywoods bäst betalda skådespelerska. Elin Johnson dog i Minneapolis 1960, sju år innan Julia Roberts föddes.

Kirsten Dunst
Skådespelare
Dunsts svenska rötter kan spåras till området Stutt i byn Venjan i Mora kommun, Dalarna. Hembygdsvänner i Venjan har sagt att de drömmer om att få ta emot Kirsten Dunst på ett direktflyg till Mora och sedan köra henne i en vräkig amerikanare (för att hon ska känna sig hemma) in i Venjan. Kirsten har än så länge inte tackat ja till erbjudandet att besöka ”Wenjad” som hon själv kallar byn. ”Wenjad” är det gamla dialektala uttalet av Venjan som Dunsts gammelmormor själv använde.

Maggie Gyllenhaal
Skådespelare
Är släkt på faderns sida med kavalleriofficeren Nils Gunnesson Haal från Södra Härene i Västergötland. Han adlades av Drottning Kristina 1652. Maggies farfars far Leonard Gyllenhaal var en tongivande swedenborgare och Maggies egen far, filmproducenten Stephen Gyllenhaal fick en swedenborgiansk uppfostran.

 

Michelle Pfeiffer
Skådespelare
”Rasmässigt är jag en multikulturell byracka”, har Hollywoodstjärnan Michelle Pfeiffer sagt om sin egen irländsk-tysk-schweizisk-svenska bakgrund: ”Jag har ett irländskt temperament, jag är välorganiserad som en tysk och jag har en egenskap som alla svenskar har, nämligen en förmåga att hela tiden gå runt och se ut som om jag bär på en hemlighet”. Pfeiffers mormors mor Amanda Caroline Olson föddes i småländska Hornaryd 1880.

Ray Bradbury
(1920–2012) Författare
Bradburys mor Esther Moberg var två år när hon emigrerade med familjen från Stockholm till ”svenskstaden” Worcester, Massachusetts och dess blomstrande stålindustri. Två av Rays syskon dog tidigt, vilket ledde till att Esther blev en överbeskyddande mor som flaskmatade Ray upp till sex års ålder och skedmatade honom upp till 14-årsåldern.

Uma Thurman
Skådespelare
Uma Thurmans mormor Birgit Holmquist föddes i Trelleborg och arbetade bland annat som nakenmodell. Konstnären Axel Ebbe gjorde en staty efter henne som numera står i Smyges hamn i Trelleborg. Birgit förälskade sig senare i den 20 år äldre tyske baronen von Schlebrügge. Tillsammans flydde de nazisterna till Mexiko där Umas mamma Nena föddes.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Björn Lövenlid