Så hördes Flogstavrålet i Sydney

Nästa låt på tur i vår serie om Uppsalalåtar är långt ifrån lokal. "Uppsala universitet" har en refräng inspirerad av Flogstavrålet, men är gjord av en artist från Australien.

28 januari 2019 07:00

Ett drömskt hiphopbeat, en talad inledning på svenska och en refräng med orden ”shoutout like you're from Flogsta”. Man tänker sig att en sådan låt ska vara gjord av en lokal – eller åtminstone svensk – artist, men icke. Musikerna bakom "Uppsala universitet" (2016) kommer från Sydney i Australien och heter Madame Wu & Elise Graham.

Låten har sin bakgrund i att Justine Wu, alias Madame Wu, var utbytesstudent i Uppsala, en tid hon minns med värme. Här upplevde hon jämlikhet i samhället för första gången, skriver hon i ett mail till UNT Kultur:

– Att vara i Uppsala öppnade mina ögon för all sexism som jag vant mig vid när jag vuxit upp i Sydney. Jag kände mig så kreativ när jag bodde i Uppsala, det var svårt att anpassa mig när jag flyttade tillbaka. Låten handlar om att sakna den intensivt lyckliga tiden i mitt liv, att känna sig säker när jag gick hem på kvällen, och om att sakna cykelbanor!

Mailet till UNT Kultur är skrivet på svenska, med lite hjälp av en vän. Och också i låttexten förekommer det svenska språket, både i form av det talade introt och en referens till svårigheten att lära sig svenska när svenskar så gärna talar engelska: "Gamla friend, förlåt/I must confess jag talar inte svenska/ I know by now I shouldbut you don’tunderstand/ deras engelska is too good".

"Uppsala universitet" släpptes 2016 på albumet "Time waits for no woman".

– Våra låtar har spelats på landstäckande radiostationer i Australien och vi gigade mycket i Australien. Jag gigade också med albumet i Malmö, Uppsala och London. Alla gillar låten live! Folk får en chans att delta i ett rejält skrik, skriver Madame Wu.

Elise Graham sjunger på "Uppsala universitet" och på stora delar av albumet. Hon har inte varit i Uppsala, även om Madame Wu berättar att hon en gång råkat hamna i Sverige av misstag när hon somnat på ett europeiskt tåg.

För tillfället spelar Madame Wu solo och har ny musik med Sverigekoppling på gång. Denna gång handlar det om ett album, "Sunkhunkar", som hon gör tillsammans med Stockholmsbaserade hiphopproducenten Dunkel och som släpps på svenskt skivbolag. Dessutom flyttar Madame Wu snart tillbaka till Sverige.

"Uppsala universitet" avslutas med en ren kärleksrad till Uppsala, staden som fick Madame Wu på fall: "Love is a chase not a rehearsal/ love is a place and not a person."

Uppsalalala

I UNT Kulturs artikelserie ”Uppsalalala” lyfter vi fram låtarna som på något sätt handlar om Uppsala, från förr till nu och från smalt till hits. Artikelserien avslutas senare med en omröstning. Vilken Uppsalalåt blir läsarnas favorit?

Tidigare avsnitt i serien:

Veronica Maggio: "17 år", LöstFolk: "Aina älskar reggae", Dimma: "Uppsalalala", Ane Brun: "Sleeping by the Fyris river", Owe Thörnqvist: "Rumba i Engelska parken". Läs allt och tipsa oss om låtar på unt.se/uppsalalala

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johanna Åberg