Ryska sånger har blivit tradition

Trodde du att julen var över? Då trodde du fel. Åtminstone om man ska fira rysk-ortodox jul. Därför bjuder Uppsala Vokalensemble nu in till konserten "Rysk jul".

3 januari 2018 12:00

Konserten är en tradition som startades av körens förra dirigent, den ryskfödda Maria Goundorina, som numera leder kören Allmänna Sången i Uppsala.

Sedan sju år tillbaka är det i stället Sofia Ågren som leder och dirigerar Uppsala Vokalensemble, och tillsammans med kören har hon fört den stolta traditionen vidare.

– Maria växte upp i forna Sovjetunionen och där var man väldigt kritisk mot religion, officiellt var det förbjudet att fira jul, säger Sofia Ågren. En julkonsert av den här sorten var inte tillåten.

Först var Sofia Ågren osäker på om hon skulle låta traditionen leva kvar.

– Men då sa kören att det var en väldigt populär konsert, de bad mig föra traditionen vidare, säger hon. Nu känner jag mig tacksam över att ha fått fördjupa mig i den ryska körtraditionen.

Den rysk-ortodoxa kyrkan följer den julianska kalendern, och det innebär att julafton firas först 7 januari, det vill säga ungefär två veckor efter den gregorianska kalenders julafton. Det är därför som konserten äger rum först nu.

– Tyvärr kunde vi inte vara i Uppsala domkyrka den dagen eftersom det är en annan konsert där just då, så vi blev tvungna att skjuta upp konserten, säger Sofia Ågren.

I domkyrkan blir det ryska sånger först 14 januari, men redan nu till helgen, närmare bestämt 6 januari, ger kören konserten i Sofia kyrka i Stockholm.

– Vi brukar ge konserten på två platser, tidigare har vi varit i Rånäs, Örbyhus och på några andra platser i närheten av Uppsala, säger Sofia Ågren.

Konsertens program är till viss del profant och folkligt, med sånger om Koliada, som är den förkristna slaviska högtiden kring vintersolståndet. Men huvudsakligen är det sakrala sånger hämtade från den rysk-ortodoxa kyrkans liturgi.

– Det är väldigt vacker och uttrycksfull musik, den är både fartfylld och stillsam, säger Sofia Ågren. Den ryska musiken använder sig av en väldigt stor färgpalett.

Sångerna sjungs acapella, det vill säga utan ackompanjemang. Solister är Ingrid Berg, sopran, Margit Zeijlemaler, alt, Mikael Englund, tenor, och Jens Persson, bas. Bland kompositörerna finns ryska storheter som Sergej Rachmaninov och Dimitrij Bortnjanskij, och de mer folkliga visorna är komponerade av Aleksej Lavin.

– Kören har sjungit sångerna under flera år, så för oss är det väldigt bekanta sånger, det är som om en vanlig svensk kyrkokör skulle ge en vanlig svensk julkonsert, säger Sofia Ågren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Viktor Andersson