Rivstart på Kulturveckan

På måndag inleds Kulturveckan i Uppsala för 23:e året i ordningen. En av de akter som underhåller besökarna är Jim Daniel's, som också är aktuella med en finalplats i Musikschlaget.

5 november 2015 15:30

Evenemangsbesökarna av årets Kulturvecka i Uppsala kommer som vanligt kunna ta del av musik- och teaterframträdanden från lokala kulturutövare med funktionsnedsättningar. Förutom uppträden på scen kommer besökarna också kunna prova på att själva spela musik, samt delta i rundvandringar på stadsmuseet och domkyrkan.

– Vi hoppas att de runt 1000 besökare som brukar komma hittar tillbaka till oss i år och att de uppskattar evenemanget lika mycket som de har gjort tidigare, säger Karin Hedvall, kultursekreterare på Uppsala kommun.

Kulturveckan genomförs även i Östhammar, Enköping och Tierps kommun, som inledde sitt evenemang i måndags. För Uppsalas del startar kulturveckan klockan 13 på måndag med att bandet Phil's Riders, från Studieförbundet Vuxenskolans Esters musikverksamheter, går upp på scen. Startskottet för evenemanget går på Grand, där även kulturnämndens ordförande, Peter Gustafsson kommer att finnas med för att öppna årets festligheter.

Rockabillybandet Jim Daniel's, som även de kommer från Esters musikverksamheter, finns också i kommande veckas program. Tisdagens spelning på Grand blir oktettens sista uppvärmning innan bandet deltar i Musikschlaget i Sundsvall. Tillsammans med nio andra musikakter gör Uppsalabandet upp om förstaplatsen i denna rikstäckande tävling som avgörs den 14 november.

– Bandet kommer att ha med sig en egenskriven låt till Musikschlaget. Under Kulturveckan får de chans att premiärspela den för publiken på Grand och vi hoppas så klart att låten kommer att gå hem både för Uppsala-, och Sundsvallspubliken, säger Ted Dluzewski, orkesterledare för Jim Daniel's.

Fakta Kulturveckan

Vad?

Kommunalt arrangerade kulturfestivaler för, av och med människor med intelektuella funktionsnedsättningar.

Var?

Evenemanget genomförs i Uppsala, Tierps, Enköping och Östhammars kommun.

När?

I Uppsala, Enköping och Östhammar invigs evenemanget på måndag. Tierps kommun startade sin kulturfestival i tisdags. Evenemanget pågår under en vecka förutom i Tierp där kulturveckan i själva verket sträcker sig över tre veckor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christoffer Ferdinandsson