Ransta Trädgård redo för konsert igen

Ransta Trädgård har inte spelat ute på över ett år. Men i helgen får Uppsalagruppen plocka fram instrumenten igen och bege sig till Ekolns strandpromenad i Sunnersta.

15 juni 2018 17:00

Det är föreningen Kultur vid Ekoln som bokat Ransta Trädgård för en konsert på söndag eftermiddag 17 juni.

– Vi har inte haft någon spelning sedan Hijazz påskprogg på Stadsteatern våren 2017 så det här ska bli riktigt kul, säger dragspelaren Benjamin Fogelqvist.

Den sex man starka orkestern är rejält spelsugen efter det långa uppehållet som till viss del är ofrivilligt. Jobb, familj och annat kräver sitt – samtidigt som det inte är så lätt att få bokningar, berättar Benjamin Fogelqvist.

– Men vi spelar när det funkar för alla och när det är en seriös arrangör., säger Benjamin Fogelqvist.

Ransta Trädgård bildades redan 1992. Från den tiden finns bara Benjamin och hans bror Jakob Fogelqvist (sång och gitarr) kvar. Då var det covers på Hoola Bandoola Bands låtar från 70-talet som gällde i första hand.

– Vi spelade en del gamla Contact-låtar också, minns Benjamin Fogelqvist och berättar att bandet fick sitt namn efter platsen med samma namn nära Örsundsbro mellan Uppsala och Enköping.

– Där hade vi vår första replokal i en lada.

Några år senare kom basisten Philip Bastin med i gruppen. I den vevan övergick Ransta Trädgård till att spela egenskriven musik med influenser från den svenska vistraditionen kombinerat med spanska tongångar och latinamerikanska rytmer.

– Numera står Jakob för 75 procent av låtarna och jag för resterande del, säger Benjamin Fogelqvist, som också översatt ett par sånger som gjordes kända av de spanska storheterna Los Chichos och Los Chunguitos på 70-talet.

Ransta Trädgårds versioner uppmärksammades av spansk radio härom året.

I den nu aktuella uppställningen finns även Hannes Ljunghall på elgitarr, slagverkaren Neto Oliveira och trummisen Alvaro Svanerö med.

Gruppen repar inte längre regelbundet utan brukar samlas inför konserter för att komma i gång. Någon risk för ringrost ska dock inte föreligga.

– Alla håller ju igång med spelandet i andra konstellationer så det brukar inte vara några problem, säger Benjamin Fogelqvist.

Tre album har det blivit genom åren, det senaste kom 2012. Sedan dess har det blivit ett par singelsläpp.

– Vi skriver nya låtar, men det finns inga konkreta planer på att ge ut något inom den närmaste framtiden, säger Benjamin Fogelqvist.

Arrangören av söndagens konsert, Kultur vid Ekoln, är ett kulturcentrum som under sommaren ordnar bland annat konserter och konstutställningar i den sjönära miljön i södra Sunnersta.

goran.sterner@unt.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!