De repeterar intensivt. Klockan åtta på morgonen står de på scenen på Norrlands nation varje dag. Och det har de gjort i flera veckor. Hela Baletten är trion som hörts i "Humorhimlen" på radion i P3 och som består av tre inflyttade Uppsalabor som alla kommer norrifrån.

– Det kändes väldigt naturligt att gå från radio till scenen, säger Emma Bäckström, som är den av de tre som startade gruppen hösten 2014.

Hon går på teaterskolan Calle Flygare i Stockholm och satsar på en skådespelarkarriär.

Artikelbild

De känner sina karaktärer väl vid det här laget och ser det som en utveckling att kunna använda sig av mimik och koreografi.

– Egentligen är inte skillnaden så stor. Vi experimenterar med ljudbilder på scenen också. Visa sketcher är bara i ljud, säger Martin Wiklund som förutom att stå på scenen även är den som mest sköter det tekniska.

– En skillnad är att i radion spelar det ingen roll var i tid och rum vi befinner oss. Det blir annorlunda på scenen. Men en bra sak är att på scenen kan vi använda oss av den talande tystnaden. Det fungerar dåligt i radio, säger Daniel Fjellborg, som egentligen är statsvetare men just nu pluggar journalistik.

Föreställningen som är 40 minuter lång består av 30 sketcher som ges i rasande fart, fast på scenen kan de växla tempo på att annat sätt. Och de slipper ta hänsyn till det faktum att en radiolyssnare kan slå på radion när som helst och förväntas sig att fatta direkt. En scenpublik är oftast med på hela resan. De undviker startsträckor och inleder aldrig en sketch med "Hej!" utan tar publiken rakt in i händelseförloppet.

Artikelbild

– "Hej, här sitter jag på arbetsförmedlingen", börjar vi inte med, utan hellre med att någon säger "Du fick inte jobbet", förklarar Daniel Fjellborg.

Hur skulle ni beskriva Hela Baletten?

– Vi gör inte satir eller politisk humor men det kan förstås dyka upp någon politisk poäng som vi är mer eller mindre omedvetna om innan, säger Daniel Fjellborg.

– Kalla det hellre relationshumor. Är det en Harry Potter-scen eller något från franska revolutionen så är det relationen mellan människorna som vi tycker är det roliga, säger Martin Wiklund.

– Vi är inte rädda för att vara väldigt abstrakta, säger Emma Bäckström.

Det enda rekvisitan de har är balettdräkterna som förstås anspelar på gruppens namn.

– De känns överraskande naturliga att ha på sig, säger Daniel Fjellborg och ingen säger emot.

Förutom premiären på onsdag ger de en andra föreställning 16 november.