Premiär för teatern om UNT

Ikväll fredag är det premiär av teateruppsättningen "Ordets makt" på Stadsteatern, som tar en historisk blick över Uppsala genom UNTs perspektiv. På redaktionen råder en spänd förväntan inför denna unika händelse.

15 oktober 2015 13:57

Idén om en teateruppsättning i samband med UNT:s 125-årsjubileum kläcktes först på kulturredaktionen av Jens Pettersson. Efter att teaterchefen Linus Tunström fått höra idén såg han potentialen, och arbetet på Stadsteatern inleddes.

Genom att gräva djupt i arkiven på UNT har sedan författaren och medarbetaren Ola Larsmo, tillsammans med Martin Lindberg, Åsa Lindholm och Lucia Cajhanova, byggt upp ett manus om förhållandet mellan Uppsala och UNT.

Kulturchefen Kristina Lindquist förklarar att vid såna här situationer, när det finns den minsta tveksamhet om jäv, så finns det en regel att tidningen tar in en kritiker från en annan tidning.

– Den konstnärliga friheten är helt central, och vi har inte någon som helst makt över innehållet. Med teater måste man få släppa taget, poängen är att du inte ska ha någon makt över scenrummet. Det som händer där sker i stunden och går inte att revidera. Det är det magiska med teater, säger Kristina Lindquist.

Charlotta Friborg är publisher på Upsala Nya Tidning och säger att hon är lika nyfiken som alla andra över hur UNT ska porträtteras.

– Det är en stor sak att få bli speglad och skärskådad på det här sättet och jag tror att det kommer finnas en kritisk dimension i uppsättningen.

– Jag har aldrig hört talas om ett liknande koncept, så jag hoppas att Uppsalaborna och UNT-läsarna tar tillfället i akt att se denna pjäs, säger Charlotta Friborg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christoffer Bertzell