Parviz Khoshrazm siktar på comeback

Uppsalasångaren Parviz Khoshrazm kan åter höras i sitt gamla hemland Iran via en populär tv-serie. Det är första gången sedan revolutionen 1979 som han tillåtits medverka i den statskontrollerade iranska tv:n.

4 september 2019 07:00

– Vi som var aktiva i musikbranschen under shahens tid fick inte medverka i tv-produktioner efter revolutionen. Men tidigare i år, 40 år efter revolutionen, fick jag en förfrågan om att sjunga in titelsången till tv-serien "Doktor Mahans familj". Låtens titel kan översättas till "Din roll i mitt liv" och hörs i slutet av varje avsnitt. Jag var i Iran tidigare i somras och spelade in den plus några andra sånger som jag hoppas kunna ge ut på ett album, berättar Parviz Khoshrazm.

Musiken kan kategoriseras som traditionell persisk pop till genomarbetade texter med budskap.

– De låtskrivare och textförfattare jag samarbetat med är välkända namn i Iran, som kompositörerna Farid Sdighi, Babak Bayat, Mohamad Shams, Ali Movassaghi och textförfattarna Iraj Ganati Ataei, Shahyar Ghanbari och Ali Gezersez.

Men när – och framför allt om – albumet kan ges ut är högst oklart. Att vara iransk artist i exil och samtidigt försöka verka i den iranska musikbranschen är inte lätt. Parviz Khoshrazm, som bott i Uppsala ända sedan 80-talet, beskriver ett byråkratiskt system av förhandscensur där ansökningar om att ordna konserter och ge ut musik blir liggande på hög. Den myndighet som i förväg granskar texterna jobbar långsamt och det är svårt att få besked. Enligt Parviz Khoshrazm krävs kontakter och ibland även mutor för att ens ärende ska gå framåt.

– Texterna kontrolleras noga i förväg. Men jag tror inte att det är texternas innehåll som är problemet i mitt fall, möjligen att något enstaka ord behöver ändras. Jag sjöng en del samhällskritiska texter tidigare, men på det nya albumet handlar det mest om relationer och livet. Jag vet att man måste vara försiktig för att få ett tillstånd, säger Parviz Khoshrazm.

Han är också mycket kritisk mot de, i hans tycke, maffialiknande metoder som många privata skivbolag och tv-stationer använder sig av.

– Jag och många andra artister har bojkottat bolagen i många år som en protest mot deras metoder. Villkoren för seriösa musiker och artister är riktigt dåliga. Allt handlar om att företagen vill ha in så mycket pengar som möjligt, berättar Parviz Khoshrazm.

Det skivbolag han nu samarbetar med är bättre. Förhoppningen nu är att Parviz ska kunna slutföra sitt comebackalbum och att han får tillstånd att ge konserter i Iran.

– Men jag vill också sprida min musik i Sverige och uppträda här i Uppsala. Det gjorde jag ofta förr i tiden så det är hög tid att sjunga på scener även här, säger Parvis Khoshrazm.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sterner