På återbesök hos doktor Glas

Aksel Morisse gör rollen som den mångbottnade doktor Glas – igen. Den här gången i en mer avskalad scenversion av Hjalmar Söderbergs roman.

9 september 2019 16:00

– Utgångspunkten var att jag ville gå tillbaka till en mer ursprunglig form av teater utan så mycket mer än en skådespelare som gestaltar en text. Eftersom jag redan var bekant med ”Doktor Glas” så kändes det naturligt att framföra den texten, säger Aksel Morisse, sedan många år skådespelare på Uppsala stadsteater.

När han spelade pjäsen på Stadsteaterns lilla scen under hösten 2016 var det en ganska stor produktion även om Aksel Morisse var ensam på scenen. Då som nu har har Aksel Morisse bearbetat och dramatiserat Söderbergs roman tillsammans med Mikaela Ramel. För iscensättning och scenbild står han ensam.

– Jag har ju kostym på mig, men scenografin består av enbart en stol och ett bord, berättar Aksel Morisse.

I fokus står den omöjliga kärlekshistorien, den moraliska brottningen och borrandet i psykets alla skikt – från det undermedvetna till överjaget. Aksel Morrise ser figuren doktor Glas som en antihjälte som han och publiken trots allt kan känna en viss sympati för. Det går att hitta likheter med Raskolnikov i romanen ”Brott och straff” och Hannibal Lecter i filmen ”När lammen tystnar”, menar han. Möjligen kan man även foga Travis Bickle, Robert De Niros rollfigur i filmen ”Taxi Driver”, till den listan.

Den 60 minuter långa föreställningen har premiär på Uppsala stadsteater fredag 13 september. Då ges den som kvällsföreställning på den lilla scenen Intiman. Annars spelas Doktor Glas huvudsakligen som lunchteater på samma scen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sterner