Owe och gratis korv fyllde Fyris torg

Fyris torg var fyllt av människor 11 mars 1994. Alla var där för att hylla Owe Thörnqvist dagen före hans 65-årsdag och möjligen för att äta gratis korv med bröd.

22 juli 2018 10:00

Det var Sveriges Radio Uppland som arrangerade och direktsände födelsedagsfirandet på scenen. Konferencierer var radioprofilerna Bengt Götegård och Lena Redin, som minns den där marsdagen för 24 år sedan mycket väl.

– Vi hade en fantastisk chef på den tiden, Mats Åkerlund. Det var han som fick den strålande idén att anordna födelsedagsfirandet på Fyris torg, berättar Lena Redin.

Det kom massor med folk för att gratulera stadens son Owe Thörnqvist. En av dem var Stig Strömholm, rektor för Uppsala universitet 1989–1997. De lärde känna varandra redan under åren på Uppsala högre allmänna läroverk (Katedralskolan) i slutet på 40-talet.

– Jag minns att Owe var positiv till att låta sig firas men att han i förväg inte var så pigg på att uppträda. Fast det fanns ju högtalare och en gitarr på scenen, så efter ett tag frågade han om han inte kunde få köra en låt, säger Lena Redin.

Det fick han förstås och låtvalet var givet – "Varm korv boogie". Som syns på bilden intill var korvtemat påtagligt på Fyris torg. Owe har en korvring runt halsen och bortanför gratulanterna står en lastbil fylld med korv och bröd för att mätta Uppsalaborna.

Någon staty över Owe Thörnqvist finns fortfarande inte i Uppsala. Nästa år fyller artisten 90 och då lär frågan åter lyftas, inte minst på UNT:s insändarsida. Ett halvår före 65-årsdagen startade faktiskt en insamling till en Owe-staty. Det var Uppsalaprofilen Lasse Svensson som tog initiativet i samband med Kulturnatten 1993.

– Vi startade en insamling, men orken och tiden räckte inte riktigt till för att hålla i projektet. Själv hade jag fullt upp med krogarna och Sirius, säger Lasse Svensson.

Enligt honom fick man in ett par tusenlappar innan insamlingen avstannade. Lasse Svensson hade i ärlighetens namn inte heller räknat med att man skulle få in så mycket pengar att det skulle räcka till en staty.

– Insamlingen var främst en symbolhandling för att sätta fart på kommunen, säger han och erinrar sig att pengarna fortfarande ligger på ett stipendiekonto.

Inför 90-årsdagen i mars 2019 planeras ett firande i Stockholm. Om det blir något även i Uppsala är oklart. Lasse Svensson säger att han har uppvaktat företrädare för Uppsala kommun och påpekat att Owe Thörnqvist betytt mycket för staden där han föddes och inledde karriären.

– Jag tycker att det är fantastiskt att hans låtar om Uppsala fortfarande spelas trots att det är så länge sedan de skrevs, säger Lasse Svensson.

Fotnot: Kultvarning är UNT Kulturs artikelserie om kulturhändelser ur Uppsalas närhistoria. Har du varit med på någon rolig, udda eller osannolik kulturhändelse? Tipsa oss gärna på kultur@unt.se. Alla delar i serien finns att läsa på unt.se/kultur.

Owe Thörnqvist

Föddes 12 mars 1929 i Uppsala.

Debuterade 1953 med "Rumba i Engelska parken"

Har skrivit ännu flera låtar med Uppsalamotiv. Bland andra "Dagny", "Svartbäckens ros", "Gun från Dragarbrunn" och "Varm korv boogie"

Tänkte avsluta karriären 2009 när han fyllde 80, men har sedan dess fortsatt att uppträda och var även med i Melodifestivalen 2917 med låten "Boogieman Blues".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sterner